UGOSTITELJI NA KOLJENIMA! Medak: ‘Neka nas isplate i zatvore. Druge opcije nemamo’

U subotu u ponoć na snagu su stupile pooštrene epidemiološke mjere koje, među ostalim, uključuju i rad kafića, restorana te ugostiteljskih objekata do 22 sata.

Ionako tešku situaciju u ugostiteljstvu i turizmu, to je dodatno otežalo, a zagrebački i hrvatski ugostitelji već dugo “dišu na škrge”.

Što je novo i koji su sljedeći potezi ugostitelji, upitali smo Marina Medaka, predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja.

“Nema ništa novo. I dalje ostajemo kod odluke podizanja tužbe koja će ići na Ustavni sud. To je proces koji će trajati nekoliko godina, a u prosjeku takve tužbe traju šest, sedam godina jer se to ne može riješiti ‘preko noći’. Prije toga mora biti mirenje s državnim odvjetništvom pa ćemo vidjeti kako će ići dalje”, rekao je Medak.

Na upit jesu li mu se javili ugostitelji nakon vikenda u kojem se radilo po pooštrenim mjerama, a ujedno je bila i kontrola noćnih klubova i kafića pri čemu je po jedan takav objekt prekršio mjere jer su radili poslije ponoći, odgovorio je kako je “jedan član udruge bio u medijima, ali je nakon toga sam istupio iz Nacionalne udruge ugostitelja jer bi ga u suprotnom mi sami isključili”.



Ogorčeno je rekao kako nema što komentirati.

“Ići ćemo u stečaj, bankrotirati…sve vuče svoje. Mogu samo svima postaviti pitanje – što bi oni napravili da se ne mogu zadužiti, a padne im likvidnost na 50, 60, 70, 80 posto kao što je slučaj kod naših ugostitelja u Dubrovniku, ali i u ostalim našim županijama”, upitao je Medak.

Dodao je kako je to njegovo pitanje svima.

Jedini način da se riješi spor je sud

Usporedio je Hrvatsku s Češkom i Njemačkom i naglasio kako u tim zemljama država pomaže građanima i ugostiteljima. Primjera radi, u Njemačkoj je ustavni sud presudio u korist građana.

“Jedini način da se ovaj spor riješi je sud. I to je to”, rezolutan je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Okrivio je i oporbu za koju je rekao kako je “nesposobna jer nije napravila ništa po tom pitanju”.

“Iskreno ću reći – da sam na mjestu ministra Marića vjerojatno bih isto radio kao i on i pravio bih se ‘grbav’. Pravio bih se ‘mrtav’, eto to je prava riječ. Ako prođe prođe. Nemam tu što drugo reći”, naglasio je Medak.

Ironično je dodao “neka se kaže da smo u komunizmu i neka se sve nacionalizira”.

“Što drugo mogu reći? Ako živimo u zemljama gdje je komunistička vlada onda je to u redu, ali mi živimo u demokratskom sustavu gdje smo svi jednaki pred zakonom. Ako smo svi jednaki tada se mogu primjenjivati samo zakoni temeljeni Ustavom. Mi ne znamo gdje smo. Ljudi pokušavaju spašavati žive glave. Nikoga nije briga za nas. Kada sam ministricu turizma i sporta prozvao u medijima, nakon toga je rekla da će nas primiti”, rekao je Medak i upitao “gdje je bila četiri mjeseca?”

Na kraju je naglasio kako postoji niz problema od prije koronakrize jer ovaj posao nije funkcionirao ni ranije.

“To je jako jednostavno. Ako ćete raditi sve po zakonu tada nećete krasti državu. Bilo je situacija da su neki ugostitelji bili na rubu skapavanja i nisu se mogli održati. Ili ćete zloupotrebljavati pozicije pa maltretirati radnike i kršiti zakone o radu ili ćete kršiti porezne zakone. To je bilo prije. Sada u ovoj situaciji jednostavno se ne isplati raditi. Neka nas država obešteti, zatvori i točka”, zaključio je Medak.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI