UGOSTITELJI NA MUKAMA, STIŽU POSKUPLJENJA? Sve više mjera, a sve manje šansi za opstanak: ‘CIJENE BI TREBALI POVEĆATI DUPLO!’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite u ponedjeljak je predstavio nove mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusa. Tako se, među ostalim, uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Maske će gosti morati nositi u ugostiteljskim objektima osim dok konzumiraju hranu i piće.

To znači još epidemioloških mjera kojih se ugostitelji moraju pridržavati, a koje imaju negativne posljedice na njihovo poslovanje.

Riječ je o djelatnosti koja je bila prva na udaru jer su na početku epidemije ugostitelji morali zatvoriti svoje objekte, a rad su ponovo započeli uz razne mjere.

UPITAN OPSTANAK



Ugostitelji su imali sastanak s Nacionalnim stožerom civilne zaštite koji im je predstavio nove mjere, a predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske Marin Medak rekao nam je poslije sastanka kako će se oni pridržavati mjera, ali njihov financijski opstanak je upitan.

“Za 70 posto smanjio se broj stolica. Cijene bi trebali povećati za duplo da bi bili na nuli. Mi smo na crvenoj listi, ne možemo dobiti kredit”, istaknuo je.

Dodao je kako razumiju mjere te su sve raspravili sa Stožerom, ali Vlada mora donijeti odluke. Navodi kako bi se uskoro trebali sastati s Vladom.

TISKANJE NOVCA KAO U JUGOSLAVIJI?

Smatra da bi država trebala tiskati novac i na taj način odgovoriti na krizu, odnosno predlaže funkcionalno tiskanje novca za ugrožene djelatnike.

To je bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski, kako navodi, predložio u slučaju spašavanja brodogradnje, odnosno brodogradnja bi se mogla spasiti suradnjom Vlade i Hrvatske narodne banke uz pomoć tzv. funkcionalnog tiskanja novca usmjerenog u proizvodnju, a ne u potrošnju i uvoz.

Objašnjava kako se ne radi o velikom novcu, već da država subvencionira vaučere za umirovljenike od tisuću kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI