UGP upozorio institucije da ozbiljnije pristupe problemima putničkih agencija: Onim koje imaju pad prometa veći od 60 posto treba isplatiti naknadu za fiksne troškove

Zbog nepovoljne i neizvjesne situacije za poslovanje putničkih agencija, koje bilježe pad prometa u pandemiji za 80 i više posto, udruga Glas poduzetnika (UGP) poslala je pismo upozorenje državnim institucijama zatraživši od njih da puno ozbiljnije pristupe njihovim problemima.

Pismo upozorenja, kako su izvijestili u srijedu iz UGP-a, poslali su Vladi i ministarstvima financija te turizma i sporta, ocjenjujući da su bez njihove pomoći da prebrode teško razdoblje koje traje već deset mjeseci putničke agencije “sljedeća turistička grana koja će propasti”.

“Iako imaju pad prometa od oko 80 posto, putničke agencije nemaju pravo na nadoknadu fiksnih troškova jer nikad nisu bile formalno zatvorene. Čini se da su u cijelosti zaboravljene od strane nadležnog ministarstva i Vlade”, kažu iz UGP-a.

Kako se radi o turističkoj djelatnosti izuzetno važnoj za hrvatsko gospodarstvo, u UGP-u smatraju da se nadležni moraju puno ozbiljnije baviti problemima agencija, a da Vlada i Ministarstvo financija trebaju svim putničkim agencijama koje imaju pad prometa veći od 60 posto isplatiti naknadu za fiksne troškove.

Traže i ubrzavanje procesa za dobivanje kredita koji bi omogućili opstanak putničkih agencija te dostupnost kredita. Kako kažu, putničkim agencijama krediti su nedostupni, pogotovo oni za likvidnost kod komercijalnih banaka i tzv. covid krediti.



Predložili su ponovno i smanjenje PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu, pozivajući se na to da su to uvele mnoge države u pandemiji. Stav UGP-a je da taj PDV bude 13 posto i da vrijedi i za putničke agencije, koje nemaju selektivnu stopu PDV-a kao smještaj i hrana.

U pismu institucijama UGP se osvrće i na to što putničke agencije nisu dobile tražene povrate sredstava od partnera (hoteli, prijevoznici, avioprijevoznici), a svojim kupcima moraju vratiti novac, zbog čega vlasnici putničkih agencija traže produženje vrijednosti izdanih vaučera najmanje do kraja 2021. za povrat novca.

“Jamčevno osiguranje u slučaju proglašenja više sile, kao što je pandemija, ne pokriva izdane vaučere, jer je viša sila nastupila nakon ugovaranja police jamčevnog osiguranja te će u slučaju stečaja pojedinih putničkih agencija i putnici izgubiti novac. Stoga i apeliramo na produženje roka trajanja vaučera jer će u protivnom agencije s malo novca kojim raspolažu teško moći odrediti kome vratiti novac, a kome ne”, dodaju iz UGP-a.

Smatraju i da bi produljenje roka za povrat do 31. prosinca 2021. omogućilo stabiliziranje poslovanja, izvršenje traženih povrata novca ili ostvarenje putovanja, a ako se ništa ne poduzme za opstanak agencija mnoge od njih, pa i stotine, mogle bi u stečaj.

“Želimo pod hitno početi raditi i spremni smo za to, kao što i naši putnici žele putovati, pa i prema informacijama koje imamo, spremni su i za produženje svojih vaučera. Potrebna nam je samo mala pomoć od Vlade i Ministarstva turizma i sporta kako bi stali na noge i preživjeli ove negativne financijske troškove”, zaključila je koordinatorica pododbora za putničke agencije UGP-a Gabrijela Koščica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI