Umirovljeni general HVO-a: “Podignute glave prolazim kroz Ahmiće”

Foto: Pixsell

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u ponedjeljak je primio umirovljene generale HVO-a te se među njima pronašao i Tihomir Blaškić.

Predsjednik je u upitan o “moralnosti” razgovora “sa osuđenim raznim zločincem”, a uzvratio je protupitanjem “znaju li točno o kojem zločinu pričaju”.

Sam general HVO-a Tihomir Blaškić je komentirao situaciju:

“Prvo, neizmjerno sam sretan i zahvalan na pozivu hrvatskog predsjednika, jer smo posljednji put s čelnim čovjekom Hrvatske imali priliku razgovarati kada nas je nakon Kupresa pozvao dr. Franjo Tuđman. Nakon puno godina, pojavio se interes za ono što je HVO učinio tijelom rata u BiH, ali ne i samo za tu zemlju. Mnogi ne znaju, ali za Oluju su postojali brojni preduvjeti i operacije koje se bez sudjelovanja HVO-a ne bi dogodile”, pohvalio je Blaškić.

Osvrnuo se na predsjednik Zorana Milanovića.“Čuo sam da me zastupio pred novinarima i jasno da sam zadovoljan zbog toga. Zoran Milanović je, za razliku od novinara, svjestan da sam 2009. godine rehabilitiran, te da su optužbe za moju odgovornost za zločin u Ahmićima odbačene. Točnije, za Ahmiće nisam kriv… Većina točaka optužnice protiv mene je odbačena, a proglašen sam krivim samo za zapovjednu odgovornost”, govori Blaškić.

Također je za kraj general rekao:

“Najveća satisfakcija mi je kad prođem kroz Vitez i Ahmiće (a prođem barem jednom godišnje) odobravanje tamošnjih ljudi koji mi prilaze i pozdravljaju. Činjenica da me oni ne doživljavaju kao krivca za uistinu strašan zločin koji se tamo dogodio, nemjerljiva je sa bilo čime. Oni se sjećaju da sam tada bio prvi koji je u kameru BBC-a osudio taj crni događaj “

Facebook Comments

Loading...
DIJELI