Ured predsjednika odgovorio Plenkoviću: Njegova uloga u pristupanju Hrvatske EU bila je i ostala na razini pariškog prognanika

CROPIX

Ured predsjednika Republike oglasio se priopćenjem u kojem se osvrće na izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“Kako neistina koju je iznio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković ne bi postala, njemu sigurno razumljiv, medijski ‘frame’-neistina kako je predsjednik Republike Zoran Milanović odbio voditi Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU dok je bio predsjednik SDP-a i lider oporbe, Ured predsjednika rado će predsjedniku Vlade još jednom osvježiti memoriju. Jer, kako i sam govori, važno je da hrvatska javnost to zna.

Zoran Milanović bio je kandidat svoje tadašnje stranke za predsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, ali Hrvatski sabor je izabrao Vesnu Pusić i to sa 84 glasa saborskih zastupnika među kojima su, donoseći presudnu većinu, bili i zastupnici njegove stranke, HDZ-a. Ili ni taj HDZ Andrej Plenković ne priznaje kao svoj? Suzdržanih je bilo 53. Dobro? Predsjednik Republike, tada predsjednik SDP-a, upozoravao je kako bi Nacionalni odbor trebao voditi predsjednik najjače oporbene stranke jer, kako je tada govorio, ‘to jamči stabilnost Saveza za Europu’, ‘ta funkcija ima dalekosežniji simbolični značaj’, a bez toga ‘Nacionalni odbor gubi politički značaj i smisao’.

Volju HDZ-a, koji nikako nije dopustio da lider oporbe vodi Nacionalni odbor, Zoran Milanović nije mogao promijeniti, ali i on i SDP ostali su u Savezu za Europu jer su to bili državni poslovi važni za Hrvatsku. To je istina. A još jedna prigodna neistina koju predsjednik Vlade ‘framea’, računajući valjda da svi imaju kratko pamćenje, neće promijeniti povijest koja kazuje kako je njegova uloga u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bila i ostala na razini pariškog prognanika”, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić.
Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI