USAMLJENI ŽIVOT MIRJANE SANADER: Djeca otišla, umirovila se, čeka da se vrati Ivo iz zatvora

Supruga bivšeg premijera Ive Sanadera, Mirjana Sander godinama je žarila društveno-političkim prostorom, stojeći postojano uz supruga koji ni jedan potez nije povukao bez konzultacija sa svojom boljom, a po mnogima, i čvršćom polovicom. Kako je Sanaderov utjecaj počeo opadati, tako je i interes medija za gospođu Sanader prestao, premda se mora priznati da joj u jednom periodu uistinu nije bilo lako.

Medijski objektivi, kako domaći, tako i regionalni, u stopu su pratili pad Ive Sanadera, spavali su pred njihovom vilom u Kozarčevoj, gospođu Sanader i njezine dvije kćeri pratili su u stopu, komentirajući popis njihove imovine, ali i sve afere s kojima se povezivao nekadašnji politički boss koji danas boravi u ćeliji remetinečkog zatvora, vodeći vlastitu pravnu, ali i zdravstvenu bitku.

Prije nekoliko godina udala se Sanaderova mezimica Bruna, no snuždeni otac na vjenčanju svoje druge kćeri nije bio. Upućeni kažu kako mu je to teško palo, no donio je racionalnu odluku, ne želeći svojom prisutnošću pokvariti najvažniji dan u životu svoje kćeri, inače uspješne liječnice koja, prema posljednjim informacijama, sa suprugom živi u Njemačkoj.

Kći Petra još u Americi gradi svoju glumačku karijeru. Njih dvije odlučile su se potpuno povući iz javnosti, ali i iz Hrvatske, nastojeći što dalje od domovine graditi svoj život u anonimnosti u kojoj ih neće pratiti kontroverzije njihova oca. Ovdje u Hrvatskoj, u svojem domu, ostala je gospođa Mirjana, koja također nastoji živjeti što dalje od medija i objektiva, koji su joj nekoć silno laskali. Muža redovito posjećuje, još se nada njegovoj slobodi, a društvo joj pravi bijeli psić pasmine pomeranac.

Očekivana reakcija

Kako tvrde oni koji gospođu Sanader poznaju, skupocjenog psa nabavila je prije nekoliko godina, kada je shvatila da joj fali društvo i da ostaje potpuno sama, a samoća je nešto što joj je teško padalo posebice otkako se odlučila umiroviti i napustiti svoje dugogodišnje radno mjesto na Filozofskom fakultetu, gdje je radila kao profesorica Odsjeka za arheologiju.



Mirjana Sanader više nema mnogo prijatelja. Sigurno ne onoliko kao u ona vremena kada je njezin suprug bio moćan i utjecajan. Povremeno se čuje s Lukom Bebićem koji je do danas ostao vjeran bivšem premijeru, kavu povremeno popije i s Joškom Roščićem i ne osvrće se na one koji su im okrenuli leđa.

Kao obrazovana žena, vrlo je brzo shvatila da je takvo što bilo očekivano. O Sanaderu i politici nikada ne razgovara ni sa svojih nekoliko prijateljica koje joj zamornu rutinu nastoje oživiti odlascima u šetnje, ali i u zagrebačke restorane. Kada zalazi u restorane, Mirjana Sanader vodi računa o tome da bude nevidljiva pa uglavnom bira one ugostiteljske objekte koji imaju posebne prostorije ili separee koji jamče diskreciju.

Kako tvrde naši sugovornici koji poznaju gospođu Sanader, na početku njihova brodoloma teško se nosila s tugom, bilo joj je i neugodno, no sada se više time ne zamara. Stalo joj je samo do toga da njezin Ivo što prije dođe kući, iako se to trenutno ne čini kao realna opcija. Doba slave daleko je iza bračnog para Sanader, svjesna je toga ova markantna crnka o kojoj prijatelji i znanci zapravo nerado govore. Uz Sanadera je gospođa Mirjana ponosno hodala godinama, a uz njega je ostala i u najtežim trenucima, nastojeći hladne glave pristupiti problemu, a upućeni svjedoče da je to dio njezina karaktera.

Ambiciozna žena

Ovoj Splićanki, uz obitelj, na prvome je mjestu uvijek bilo obrazovanje, što je vidljivo i iz njezine šture biografije. Rođena je 1964. godine u gradu pod Marjanom u kojem se zadržala do završetka klasične gimnazije. Školovanje potom nastavlja u Innsbrucku, na studiju arheologije. U Hrvatsku se gospođa Sanader vraća kao doktorica znanosti.

Sve je to Mirjana Sanader rođena Šarić postigla kao cura iz siromašne obitelji koja je živjela u sirotinjskom željezničkom naselju Kopilici.

Mirjana i Ivo Sanader upoznali su se u gimnaziji, a nakon što su se vjenčali, sele se u Austriju, gdje su se školovali i gradili karijere. Premda uvijek u sjeni svoga muža, zapravo je Mirjana ta koja je uvijek težila višem, u mladim danima bila je iznimno ambiciozna žena, uvijek je znala što želi postići, a rado je isticala svoja konzervativna načela te je Sanaderu uvijek bila potpora, što je vidljivo i danas kada su mu svi okrenuli leđa. Mnogi vjeruju kako je Sanader djelo svoje supruge. Ona ga je, kažu naši sugovornici, poticala, uporno je inzistirala na njegovu doktoratu i doista je bila njegova bolja polovica, iz svojeg je supruga uvijek nastojala izvući najbolje.

Skroman život

Nakon povratka u Split Sanaderovi su živjeli skromnim životom u domu njezinih roditelja. On je dobio posao u Dalmacijaturistu, kratko je ondje radila i gospođa Mirjana koja svoju prvu knjigu objavljuje baš kada doktor Ivo dobiva posao u izdavačkoj kući Logos. Logos je tiskao i njezin doktorat, a kada Sanader ostaje bez posla, bračni par ponovno odlazi u Austriju. Međutim, početkom 90-ih Ivo Sanader postaje intendant u splitskom HNK-u, a Mirjana dobiva posao u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici. Kad je Sanader ušao u Šarinićevu vladu, odnosno u Ministarstvo znanosti, njegova gospođa dobila je posao na Filozofskom fakultetu.

Mediji su pisali kako je u danima slave Sanaderov službeni vozač imao više posla s njegovom suprugom nego s njim. Vozio ju je na posao, na tržnicu, nosio joj vrećice, obavljao nabavke te razvozio djecu, a u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je Sanader otpočeo svoju ozbiljnu političku karijeru, i danas pričaju kako je s godinama njegova gospođa postajala sve drskija. I danas oni nešto stariji prepričavaju anegdotu o vozaču kojega je jednom prilikom natjerala da se parkira na Cvjetnom trgu, u pješačkoj zoni. Očekivano, prolaznici to nisu dočekali s odobravanjem pa je izbio skandal, koji doduše nije ni nalik na skandale koji su nastajali kasnije u radionici bračnog para Sanader.

Oni koji su sa Sanaderom nekoć surađivali danas ga opisuju kao iznimno karizmatičnog i prilično ljubaznog tipa koji se znao spustiti “na razinu malog čovjeka”, dok za njegovu suprugu baš i nemaju riječi hvale. Kažu kako je u Sanaderovim premijerskim danima znala biti i negativna i agresivna. Nerijetko je imala mišljenje o svemu i prilično burno bi ga nametala svima oko sebe, dok se Sanader za to vrijeme tiho smješkao.

Brojni skandali

Na vrhuncu Sanaderove moći fakultet na kojem je radila proširio se u prostorije Fonda za privatizaciju, a mnogi su to pripisivali manevru doktorice Sanader, dok je tadašnji dekan, aktualni rektor Damir Boras, sve te navode demantirao premda je indikativno to što je preseljenje doživio samo Odsjek za arheologiju na kojem je radila gospođa Sanader.

Da bi pristup matičnoj zgradi bio lakši, Odsjek dobiva i pothodnik koji je sagradio Grad Zagreb, ali to nije ono po čemu šira javnost pamti Mirjanu Sanader. Mnogi su vjerojatno zaboravili i prometnu nesreću koju je osobno skrivila, a nakon koje je hladno sjela u auto bez pratnje i napustila mjesto nesreće, ali zato vjerojatno svi još pamte skrivene Mirjanine torbe vrijedne i po 15 tisuća eura. Kako joj je zbog sudskih procesa imovina blokirana, gospođa Sanader jednom se požalila da ima plaću od 12 tisuća kuna te da nema za režije. Sve je to s vremenom splasnulo, i medijski napisi i priče o torbama, ali i priče o aferama, gospođa Sanader danas u mirovini živi potpuno sama, zaboravljena od svih.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI