USTAVNI SUD PRELOMIO! MILANOVIĆ NIJE BIO U PRAVU: Šeparović otkrio što sada mora učiniti predsjednik

Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti Zakona o sudovima s Ustavom. Nakon današnje sjednice novinarima se ispred zgrade suda obratio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Ustavni sud je donio dvije važne odluke.

“Ustavni sud na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda. Odlučeno je da taj Zakon ničime ne ugrožava ustavni položaj predsjednika Republike Hrvatske niti njegove ovlasti. Bez prijedloga predsjednika Republike Sabor ne može izabrati predsjednika Vrhovnog suda, a Sabor nije vezan prijedlogom predsjednika Republike. Zakon nije protivan ustavu. Vlasti moraju surađivati i moraju se međusobno kontrolirati”, rekao je Šeparović objašnjavajući odluku.

Što treba sada učiniti predsjednik?

 

“Predsjednik odnosno Ured predsjednika mora pribaviti mišljenje opće sjednice Vrhovnog suda za sve kandidate koji su se javili na javni poziv. Ali to njemu služi da na temelju toga odabere kandidata koji njemu odgovara. Mora biti kandidata koji se javio na javni poziv. Mi nismo ulazili u nikakve političke rasprave. Mi smo ocjenjivali je li Zakon u skladu s Ustavom ili ne. Ukoliko se ne bi izabrao predsjednik, dužnost bi obnašao zamjenik aktualnog predsjednika. Zakon treba tumačiti smisleno, to što ne postoje u Zakonu rokovi u kojem se treba tražiti mišljenje niti rokovi u kojima se predlažu kandidati ne znači da taj postupak ne treba provesti. Trebalo bi sve okončati do kraja postupka”, poručio je Šeparović.



Na pitanje kako komentira činjenicu da Ustavni sud ne donosi odluke jednoglasno, Šeparović kaže kako je to bogatstvo.

“To je bogatstvo Ustavnog suda. Svatko može vidjeti koji su bili argumenti većine, a koji manjine i to je dobro između ostalog za znanost. Važi odluka većine”, zaključio je Miroslav Šeparović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI