Branka Aničić prva je osoba koja u Hrvatskoj primila cjepivo protiv koronavirusa, Plenković: Politička odluka je bila da cjepivo prvo dobiju oni kojima može spasiti život

10:15 Izjavu daje premijer Plenković.

“Konačno je započelo cijepljenje u Hrvatskoj, prve doze idu najugroženijima i onima koji su najizloženiji, vjerujem da ćemo, kako budu stizale nove tranše, širiti veći broj procijepljenih, očekujem da u tjednima i mjesecima cjepiva i budemo u prilici da se vratimo u normalan život, čestitam gospođi koja je bila prva i vedra duha”, rekao je i odgovorio zašto se državni vrh nije cijepio.

“Politička odluka je bila da cjepivo dobiju oni kojima može spasiti život. Uvjeren sam da će se mnogi cijepiti, vjerujem da nam je svima dosta ovakvog života… “.

10:08 Branka Aničić (81), prva žena koja je cijepljena u Hrvatskoj daje izjavu za medije.

“Upravo sam cijepljena, pozdravljam sve, posebno premijera, presretni smo da su izabrali naš dom i da sam prva i da stvarno krenemo u normalniji život. Cijepljenje nisam ni osjetila, možemo se vratiti druženjima u domu, aktivnostima. Zbog svih nas trebali bismo se cijepiti, to je jedino rješenje”.  Nije se bojala, kaže i sve je pozvala da se cijepe protiv koronavirusa.



10.04 Uz pljesak svih okupljenih protiv koronavirusa se cijepila prva osoba u Hrvatskoj.

10:00 Prva se osoba u Hrvatskoj priprema za cijepljenje.

09:55 Sve je spremno za početak cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj. Stigao je i premijer Plenković.

09:40 Detaljan raspored cijepljenja po županijama možete pročitati OVDJE.

09:35 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak za N1 je kazao da pripreme za početak cijepljenja protiv koronavirusa prolaze odlično. “Pripremili smo sve, već su neke pošiljke otišle, neke upravo pripremamo i cijepljenje će početi u 10 sati službeno.”

Više pročitajte OVDJE.

Nakon što je u subotu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stiglo prvih 9.750 doza cjepiva protiv Covida-19, tvrtke Pfizer-BioNTech, 27., 28. i 29. prosinca počinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim županijama.

U tim će se danima u svim državama članicama Europske unije odvijati ‘Europski dani cijepljenja’, kojima je cilj podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa.

Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi, ističu iz Vlade RH.

U nedjelju, ponedjeljak i utorak, 27., 28. i 29. prosinca, prva cijepljenja organizirat će se u domovima za starije i nemoćne osobe te u zdravstvenim ustanovama. Prioritet je zaštita najugroženijih i najizloženijih – starijih i nemoćnih osoba te radnika u zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Prva osoba koja će se u Hrvatskoj cijepiti protiv bolesti COVID-19 bit će štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu, danas u 10 sati. Cijepljenju će nazočiti predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Potom će premijer Plenković, zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem i Alemkom Markotić, u 11 sati posjetiti zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš s Ivicom Lukšićem u 13 sati posjetit će KB Dubravu, gdje će se također cijepiti zdravstveni djelatnici.

Cijepljenje će se provesti po domovima za starije i bolnicama

Cijepljenje će se u nedjelju također provesti i po određenim ustanovama diljem Hrvatske.

Kako su naveli iz Vladine Službe za odnose s javnošću, cijepljenje će se sutra provesti u Domu za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje, u Zagrebačkoj županiji; u Zavodu za hitnu medicinu, Krapina (Krapinsko-zagorska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Sisak (Sisačko-moslavačka županija); Obiteljskom Domu za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac (Karlovačka županija); Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin i Općoj bolnici Varaždin (Varaždinska županija); Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija); Domu umirovljenika Vita Nova Bjelovar i bjelovarskoj Općoj bolnici (Bjelovarsko-bilogorska županija); Domu za starije osobe Kantrida, Rijeka (Primorsko-goranska županija); Domu za starije i nemoćne osobe u Otočcu (Ličko-senjska županija); virovitičkoj Općoj bolnici (Virovitičko-podravska županija).

Cijepljenje se se u nedjelju također provesti u Općoj bolnici Požega i požeškom Domu za starije i nemoćne osobe (Požeško-slavonska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod (Brodsko-posavska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi (Zadarska županija); osječkom Dom za starije i nemoćne osobe i KBC-u Osijek (Osječko-baranjska županija); Općoj bolnici Šibenik (Šibensko-kninska županija); Zavod za hitnu medicinu, Vinkovci (Vukovarsko-srijemska županija); Domu za starije i nemoćne osobe Split – Zenta i KBC Split (Splitsko-dalmatinska županija); Općoj bolnici Pula (Istarska županija); Domu za starije i nemoćne osobe u Čakovcu (Međimurska županija.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Općoj bolnici Dubrovnik te Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak.

Pored ovih lokacija, cijepljenje će se u iduća tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, najavljeno je u priopćenju Vladine Službe za odnose s javnošću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI