VELIKI POVRATNIČKI PLAN BOŽIDARA KALMETE: Uskoro kreće u borbu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Drugi val HDZ-ovih izbora iznjedrio je poneko novo lice, no unatoč tome stranački kapitalci zadržali su se na svojim pozicijama, da je tome tako potvrđuje slučaj Božidara Kalmete koji je bio jedini kandidat za potpredsjednika zadarske Županijske organizacije čime je potvrdio svoj nedodirljivi status u tome kraju. Upravo je Andrej Plenković taj koji je Božidara Kalmetu vratio u politički život, a da je Kalmeta itekako živ potvrdilo se i na srpanjskim parlamentarnim izborima, na kojima je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova i to kao posljednji kandidat na svojoj listi, u devetoj izbornoj jedinici.

Upućeni svjedoče kako je moguće da se Kalmeta kandidira i na lokalnim izborima, a postoji mogućnost da istakne kandidaturu ili za zadarskog gradonačelnika, ili pak za župana, no odluku o tome još nije donio, ali je zato davno odlučio da stane uz Plenkovića i bori se za njega bez puno riječi u svim unutarstranačkim sukobima. HDZ-ovci kažu da je baš on za stranku u Dalmaciji odradio najveći dio posla u organizacijskom i operativnom smislu te da mu je Plenković radi toga zahvalan. ”HDZ se mora trajno očistiti od klijentelizma i korupcije“, kazivao je Kalmeta u intervjuu za Nacional uoči parlamentarnih izbora hvaleći Plenkovića.  „Plenković je dosad već pokazao da dobro vodi stranku u tom pravcu, a mislim da će ubuduće biti i još puno rigorozniji. Samo tako HDZ može nastaviti dobivati povjerenje birača“, naveo je Kalmeta dodajući da to nije cilj sam za sebe.

”Glavni cilj je politika lišena klijentelizma i loših rabota. Plenković će na tome inzistirati već kod odabira ministara, a potom i u radu vlade“, rekao je Kalmeta, HDZ-ovac koji je široj javnosti znan kao ministar mora, turizma, prometa i razvitka u Vladi Ive Sanadera. Period je to iz kojega je ovaj Zadranin izašao s mnoštvom afera pa ga se tako spominjalo zbog njegova vozača i prijatelja Danijela Miočića koji je naknadno optužen zbog iznude. Kalmeta je oslobođen optužbi zbog malverzacija tijekom gradnje autoceste Gaženica-Zadar 2, ali su zato nepravomoćno osuđeni njegovi nekadašnji suradnici. Kada je kao resorni ministar predsjedao Skupštinom HAC-a progovaralo se o pogodavanju tvrtkama koje su obavljale radove na autocestama, a u medijima se spomninjalo nezakonito zapošlkavanje u HAC-u, kao i to da zaposleni primaju plaće, a ne rade. Međutim, Kalmeta je tvrdio da o svemu tome ništa ne zna. U političkoj areni ostao je i kada se saznalo da je HAC sa Skladgradnjom sklopio ugovor s čudnovatim cijenama za bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok, u njegovom su mandatu afere nicale i u HŽ-u na čijem je čelu Skupštine sjedio, a u kontekstu čega su se provlačile priče o malverzacijama teškima oko 300 milijuna kuna. Kalmeta je lišo prošao i kada su ga povezivali s aferom Fimi medija, lani je pak oslobođen optužbi za izvlačenje dvadesetak milijuna kuna iz HAC-a preko cestarskih radova. Uz to što se Kalmeta zadržao u političkoj areni, u njoj ostaje i Lovro Kuščević protiv čijeg angažmana na stranačkim izborima ni Plenković nema ništa protiv.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI