(VIDEO) 16 DANA NAKON POTRESA U STRAŠNIKU: ‘Prošao nas je strah za život, sada strahujemo za egzistenciju’! Mještani i dalje radije borave u šatoru!

Prošlo je i više od 2 tjedna otkako je područje Petrinje, Siska i Gline pogodio razoran potres koji je brojna sela sravnio sa zemljom, i više od 2 tjedna otkako smo te strašne noći izvještavali iz šatora u Strašniku koji je i danas u funkciji. Šator su odmah nakon potresa izgradili pribrani mještani. U njemu je spavalo i do 40 ljudi, a danas smo ih posjetili kako bismo vidjeli kako njihova svakodnevnica izgleda danas.

Nakon potresa, kvalitetna organizacija volontera je izostala zbog čega brojna sela tu večer nije obišao nitko. Ipak, tamo se našao naš reporter nakon čijeg izvještavanja je u Strašnik stiglo mnogo donacija, između ostalog i iz Australije.

Mještani su nas pozvali da vidimo kakva je situacija danas, ali da se i ovim putem zahvale svima na pomoći. Strašnik je naravno i dalje porušen, scene su apokaliptične ,ali vidi se da se radi na sanaciji i to je ono što tješi. U Strašniku je sada zaista hladno, snijeg je i led, trenutno je -10, ali unatoč tome poslovi se odvijaju, radi se sve kako bi se situacija što prije riješila.

Zanimljivo je kako i dalje kao spomenik ljudskoj domišljatosti stoji šator iz naše novogodišnje priče koji su mještani podigli istu večer na dan potresa. Podigli su ga do večeri na da kada se dogodio potres. Šator je napravljen od armaturne mreže, prekriven tkaninom i najlonom. Generator za struju darovao im je dobri volonter iz Zagreba koji je kupio novi generator. U šatoru je spavalo čak i 40 ljudi, a on je i dalje u funkciji. Komformniji je i topliji od ostalih privremenih nastamba, pa smo danas u njemu zatekli mnogo djece koja se tamo čuvaju od zime i opasnih ruševina.

Djeca su i dalje vedra i nasmijana, a odrasli pak guraju najbolje što mogu, sada imaju mnogo posla, pa i ne stignu dvojiti nad sudbinom. Ono što je ključno, vjera da će biti bolje je u njima. Zahvaljuju se svima koji su pomogli, svim novinarima i redakciji Dnevnog koji su javnost informirali o njihovoj nesreći i doprinijeli tome da se njihova situacija što prije riješi.



Sudeći po onome što smo vidjeli na terenu, situacije je bolja, ali ne znatno. Manji popravci su obavljeni, ali još smo uvijek daleko od obnove. Kako su nam rekli sami mještani Strašnika, „prošao nas je početni stres od straha za život, sada je stres jer se bojimo za svoju egzistenciju i egzistenciju naše djece“. U ovim trenucima hrane i odjeće ima. Svi su složni kako najviše od svega nedostaje građevinski materijal. Ovim putem pozivamo sve koji mogu pomoći u tom pogledu, da se jave Civilnoj zaštiti, Crvenom križu ili direktno ljudima koji traže pomoć.

U srijedu su žitelji Prašnika, tri obitelji, dobile lijepu donaciju od udruga Croatian project, svaka obitelj je dobila 3400 australskih dolara u akciji koju je vodila ova udruga iz Australije. A koja  je započela baš zbog tekstova o ovome nastradalom selu,  na našem portalu.  Na čelu s Lidijom Kukulj koja je čak uz svoje pomoćnike emitirala i live prijenos uručivanja donacije s pozivom ljudima da ne stanu s donacijama. Što se i obistinjava, jer odmah nakon video uratka uplažene su nove donacije za ove dobre ljude iz Strašnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI