(VIDEO) KAKVI KADROVI SA ZAVIŽANA! HGSS u redovnoj vježbi spašavanja u zimskim uvjetima, evo što su nam rekli

I dok ostatak zemlje griju iznadprosječne temperature, 12 spašavatelja HGSS stanice Gospić, prije par dana uputilo se na Zavižan, na zimske uvjete. Tamo se naime proveli vježbu spašavanja u zimskim uvjetima, a kako je to izgledalo u praksi, pokazali su u snimljenom videozapisu.

Josip Brozičević, pročelnik HGSS stanice Gospić rekao nam je kako je ova vježba jedna od pet redovnih, a uvježbavale su se i ponavljale vožnje motornih saonica, vuča spašavatelja na skijama za saonicama, turno skijanje,
skijanje niz padine kroz duboki snijeg, izrada bivka (skloništa) u snijegu, izvlačenje iz dubokih vrtača uz pomoć motornih saonica, ali i testiranje novih sprava i sistema za izvlačenje.

“Sve navedene vježbe bitne su kako bi spašavatelji konstantno ponavljali tehnike spašavanja određenih područja kao i usvajali novitete pojedinih područja spašavanja. Također kako bi zadržali svoju fizičku spremnost jer spašavanje u zimskim uvjetima predstavlja ogroman fizički napor pa tako zahtijeva izuzetnu fizičku spremnost gorskih spašavatelja”, dodaje Brozičević.

Inače, tijekom godine, spašavatelji uvježbavaju i stijenske tehnike spašavanja, speleo spašavanje, spašavanje iz divljih voda i poplava te vježbe potrage.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI