Vlada u Sabor uputila pakete poreznih zakona i zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita

Goran Mehkek/Cropix

Informacije o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus predstavljene su na sjednici Vlade.

Nove strože mjere protiv Covida-19 bit će na snazi do pred Božić, a ovisno o epidemiološkoj situaciji i dulje.

U uvodnom obraćanju premijer Andrej Plenković je rekao kako će se predstaviti sve postrožene mjere protiv koronavirusa. Mjere stupaju na snagu u subotu, 28. studenoga, a trajale bi do 21. prosinca.

Govorio je o ovotjednim političkim događajima te napomenuo kako je jučer Hrvatski sabor prihvatio državni proračun za 2021. godinu.

“Obilježili smo i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Održan je i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je bio sadržajan, a javnost je obaviještena o svemu što je bilo riječi. Postigli smo suglasnost oko svih tema. Hrvatsku su u međuvremenu posjetili i potpredsjednik vlade Kosova te ministrica obrane Francuske”, rekao je Plenković.



Pred Vladom je bio i paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme, koji će, nakon jučerašnje podrške Sabora u prvom, biti upućen u drugo saborsko čitanje.

Riječ je o prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak, na dobit, PDV-u te fiskalizaciji u prometu gotovinom, uz koje sada ide i prijedlog izmjena zakona o o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Naime, predloženim bi se izmjenama zakona o porezu na dohodak snizile stope toga poreza s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto, a kako je taj porez prihod lokalnih jedinica to će za njih značiti i oko dvije milijarde kuna manji prihod.

Iz Vlade su još ranije poručili da to neće ići na teret lokalne samouprave nego na teret državnog proračuna pa se predloženim izmjenama zakona o financiranju lokalnih jedinica predviđa povećanje udjela općina i gradova te županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok bi se iz raspodjele ukinuo udio za fiskalno izravnanje (koji sada iznosi 17 posto) i za to bi se sredstva osigurala u državnom proračunu.

Vlada će u drugo saborsko čitanje poslati i paket zakona iz područja bankarstva i osiguranja depozita, kojim se ono dalje usklađuje s europskim uredbama, a odlučit će i o pokretanju izrade strategije održivog turizma.

Na dnevnom redu sjednice je i odluka o osnivanju Međuresornog povjerenstva za postupanje po zahtjevima stranih ulagača vezanim uz sporove koji proizlaze iz međunarodnih ugovora Republike Hrvatske iz područja poticanja i zaštite ulaganja.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI