VLADAR IZ SJENE VUČE KONCE: Ovaj čovjek povezuje Plenkovića i Milanovića!

Premda se danas nemilice sukobljavaju, premijer Plenković i Zoran Milanović stasali su pod istim političkim kišobranom, onom Mate Granića, koji je do dana današnjeg ostao važan Plenkovićev savjetnik. Aktualni premijer Granića je prije par mjeseci vratio u HDZ, a nakon toga je postao njegov savjetnik u Vladi. Ivo Sanader, Zoran Milanović, Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Jandroković samo su dio onih s popisa Granićevih kadrova.

Zapravo je riječ o ljudima koji su u Ministarstvu na Zrinjevcu stasali u doba dok je njime ravnao Granić, i to gotovo sedam godina. U tom se razdoblju politički profilirao cijeli niz političara koji danas na raznim pozicijama ravnaju državom.

U Granićevo ministarstvo 1993. godine stigao je Sanader, koji je postao njegov zamjenik, i na toj  je poziciji opstao dvije godine. Kada je Sanader napusio Ministarstvo, sa sobom je povukao aktualnu predsjednicu, koja se najprije zaposlila kao savjetnica u njegovu uredu, a zatim i kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. Nekoliko godina poslije, 1997. odlazi u veleposlanstvo o Kanadi, kao diplomatska savjetnica, no poslije postaje ministrica vanjskih poslova. U trenutku kada je postala predsjednicom, Grabar-Kitarović svojega prvog šefa Granića postavila je na poziciju posebnog savjetnika.

Karijeru je ondje brusio i Ivan Šimonović, koji je Plenkovića i Milanovića i doveo Graniću u Ministarstvo. I Milanović je poput Sanadera u Ministarstvo stigao 1993. godine, a iduću godinu odlazi u Nagorno Karabah u Azerbajdžan, zatim postaje savjetnik u hrvatskoj misiji u NATO-u i EU-u Bruxellesu, u Zagreb se vraća 1999. godine, a godine poslije postaje Piculin pomoćnik u Ministarstvu vanjskih poslova. Uskoro Milanović preuzima SDP, a zatim i premijersku fotelju, a nakon njega na scenu stupa Plenković, koji je s Granićem surađivao 1994. godine. U Ministarstvu je u početku radio kao suradnik na Odjelu za europske integracije, a poslije postaje Šimonovićev voditelj ureda zamjenika ministra. Radio je i kao nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu te bio zamjenik šefa hrvatske misije u Bruxellesu.

Ujedno, bio je na poziciji zamjenika veleposlanika u Francuskoj, a u Hrvatsku se vraća na poziciju državnog tajnika za europske integracije u Jandrokovićevu mandatu na čelu Ministarstva vanjskih poslova. Bio je izabran i kao saborski zastupnik, a potom i za Europski parlament, nakon čega je preuzeo HDZ i postao premijer.



Inače, Plenković je Graniću vodio i stožer kada je ovaj 2000. godine bio predsjednički kandidat, a preko Granića je upoznao i svojeg velikog prijatelja Jandrokovića, koji je iste, 1994. godine, došao u Ministarstvo vanjskih poslova. Kratko je boravio u Rotterdamu, radio je i kao šef Sanaderova kabineta, i vrlo se brzo penjao po HDZ-ovoj piramidi moći te danas dobro kotira.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI