VODITELJICA SEIZMOLOŠKE SLUŽBE: Naknadni potresi mogli bi trajati godinu-dvije! Neka područja posebno su aktivna!

Ines Ivančić, voditeljica Seizmološke službe, gostovala je u Dnevniku HTV-a i rekla kako ne možemo govoriti o smirivanju tla te da će naknadni potresi trajati još mjesecima.

Ines Ivančić je rekla kako će nakon jučerašnjeg potresa magnitude 6,2 naknadni potresi trajat još mjesecima.

“Ne možemo govoriti o smirivanju. Sigurno ih očekujemo kroz godinu-dvije. U posljednja tri dana tolika je aktivnost na području Banovine da gotovo svaku minutu imamo barem jedan manji potres koji seizmografi zabilježe”, rekla je Ivančić.

Ines Ivančić dodala je da je do jučerašnjeg glavnog potresa bilo 25-30 potresa magnitude veće od 2.

“Idućih dana moguća sasvim sigurno snažnija podrhtavanja”



“Od jučerašnjeg glavnog bilo ih je 250 većih od magnitude 2. Idućih dana moguća su sasvim sigurno snažnija podrhtavanja. Ne možemo reći koliko će biti jaki u sljedećim danima. Mogu se očekivati jači i očekuju nas jači potresi”, rekla je.

Naglasila je kako potresi jači od 3 prema Richteru mogu biti veoma opasni na stradalom području za one kuće koje su načete ili razrušene te da uz ovakve magnitude mogu biti jako opasne.

“Jačina dosadašnjih potresa je blizu plafona”

Ivančić je komentirala kako nije sigurna da se potres u Rimu osjetio, ali je zabilježen sigurno mnogo šire od tog područja te da je šest milijuna ljudi osjetilo potres.

“Jačina dosadašnjih potresa je blizu plafona prema svim razmišljanjima. Seizmolozi i geolozi izračunali su na osnovi rasjeda da bi na zagrebačkom području mogli biti magnitude i do 6,5. Ovo je potres koji se očekuje u ovakvim područjima”, rekla je Ivančić.

Istaknula je kako ne možemo reći kako je jedan potres aktivirao drugi.

“To su dva različita rasjedna sustava, dva različita epicentralna područja. Seizmička aktivnost je izražena u ovoj godini i posljedica toga su potresi, dodala je te nastavila kako je seizmički aktivno područje od Sjeverozapadne Hrvatske pa do Rijeke, obalno područje, a znamo za Dubrovnik gdje je očekivana magnituda 7”, rekla je.

Ciljevi seizmologije

Ivančić je rekla kako jedini cilj seizmologije nije prognoza potresa.

“Seizmologija je znanost koja proučava kakvo je tlo, područja u kojem se potresi događaju. Radi se o kompleksnoj znanosti iz koje se puno saznaje koja koristi u obrani od potresa. S tim svim saznanjima možemo puno toga napraviti da se ne bojimo ovakvih potresa i spriječiti žrtve”, zaključila je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI