Voditeljica seizmološke službe objasnila zašto su toliko česti potresi na našem području

U ponedjeljak ujutro niz snažnih potresa s epicentrima između Siska i Petrinje zatresao je cijelu središnju Hrvatsku. Što se može očekivati idućih dana i jesu li onaj razorni zagrebački potres iz ožujka i ovaj jutrošnji na bilo koji način povezani, objasnila je rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

“Radi se o dva različita epicentralna područja i nemaju veze jedan s drugim, u smislu da je jedan uzrokovao drugi”, rekla je Ines Ivančić za HRT, dodavši da je seizmička aktivnost na našem području ove godine pojačana.

Istaknula je i da je osnovni uzrok naših potresa gibanje afričke ploče prema euroazijskoj, te se nama potresi događaju na rasjednim plohama.

Na pitanje zašto se čini da su se u zadnje vrijeme zaredali jači potresi Ivančić je rekla kako to nije ništa neuobičajeno, te da se svakih nekoliko godina događa da je neko područje seizmički aktivno.

Jučerašnji potres dosta se osjetio i u Zagrebu koji je prije devet mjeseci pogodio jak potres i nanio veliku materijalnu štetu.“Srećom epicentar jučerašnjeg potresa bio je u nenaseljenom području, ali opet bilo je šteta koje su bile intenziviteta od VII stupnja EMS ljestvice. Kada je 1908. godine na ovom području bio potres magnitude 5.8 u Zagrebu su bile štete i rušili su se dimnjaci. To nam govori koliko može i ovaj potres napraviti štete, ako je jak, a što je bliže to su i štete veće, rekla je Ivančić.

“Ovo je vrlo seizmološki aktivno područje, ali mi zaboravljamo da su se događali potresi u našoj prošlosti. Sto godina u seizmološkom smislu ne znači puno, mi gledamo s ljudskog stanovišta”, rekla je za HRT.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI