Vučić i Radman: Srbija i Hrvatska žele konstruktivno rješavati zajedničke probleme i otvorena pitanja

Goran Mehkek/Cropix

Srbija i Hrvatska žele rješavati međusobne probleme i otvorena pitanja te graditi bolje odnose, rekli su u petak u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Aleksandar Vučić i Gordan Grlić Radman, u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića, govorili su na svečanosti na kojoj je izvršena primopredaja kuće bana Josipa Jelačića predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji. Ceremoniji su nazočili i visoki dužnosnici hrvatske zajednice, te pokrajinskih i državnih vlasti Srbije.

“Želimo pokazati na najkonkretniji način da rješavamo probleme i poslati jasnu poruku: ljudi hrvatske nacionalnosti, u bilo kojem dijelu Srbije živjeli, jesu građani Srbije i jesu netko tko treba uživati sva moguća prava i čija je Srbija domovina”, poručio je srbijanski predsjednik.

Ocijenio je kako danas, unatoč svim spornim odnosima, Srbija i Hrvatska imaju “važnijeg posla u budućnosti”.

“Taj važniji posao je da dobro razumijemo da samo dijalogom, čuvajući mir i stabilnost, počnemo graditi povjerenje između nas i da slušamo jedni druge, da ponekad uđemo u cipele jedni drugima i da poštujemo međusobna prava i identitet svakog, uz poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj”, rekao je Vučić.



On je najavio spremnost Srbije da sudjeluje u renoviranju prostora kuće bana Jelačića kako bi postao “velebno mjesto okupljanja Hrvata”, te istaknuo spremnost pomoći i daljnjem razvoju infrastrukture Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i hrvatske zajednice u cjelini.

“Želim da Srbiju uvijek doživljavate kao svoju domovinu, jednako koliko volite svoju Hrvatsku, da tražite od nas da pomognemo, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći. Doživljavat ćemo vas, ne kao nekog tko remeti, već tko doprinosi našem razvoju. Vjerujem da ćemo uspostaviti povjerenje između srpskog i hrvatskog naroda”, poručio je srbijanski šef države hrvatskoj zajednici u Srbiji.

On je naglasio obvezu uzajamnog poštivanja prava drugih na očuvanje nacionalnog, kulturnog i drugog identiteta, uz poboljšanje ekonomske pozicije Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kako bi, bez obzira na prošlost, “srpski i hrvatski narod razumjeli da su mir, stabilnost i povjerenje ključne poruke na kojima trebamo graditi budućnost”.

“Bez toga – radit ćemo probleme, nesigurnost i nestabilnost jedni drugima. Previše smo mali da bismo mogli dopustiti sebi luksuz svađa i bilo kakvih problema u budućnosti”, poručio je Vučić.

Hrvatski šef diplomacije ocijenio je današnju svečanost kao “veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju”.

Otvorenje kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu Grlić Radman vidi “simbolom želje da još snažnije krenemo u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije”.

Grlić Radman je istaknuo kako je uvjeren da se iskrenim i otvorenim dijalogom dviju države mogu riješiti sva otvorena pitanja.

“Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje kako zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih”, istaknuo je Radman, ukazavši na jedno od otvorenih političkih pitanja.

“Srbi imaju tri zastupnika u Hrvatskom saboru i koalicijski su partner u vladi Hrvatske, a nadamo se i očekujemo da će i Hrvati u Srbiji imati svoje predstavnike na svim političkim razinama”, rekao je Radman.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić istaknula je preuzimanje kuće bana Jelačića kao “veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji”.

“Vjerujem da je ovo još jedan korak ka boljoj suradnji između dviju države”, rekla je Vojnić.

“Pokazali smo da je moguće nastaviti suradnju i raditi na razvijanju što boljih odnosa Srbije i Hrvatske. Vjerujemo da svi ovo kulturno blago hrvatskog naroda prepoznajemo kao naše i vjerujem da možemo otvoriti mnoga pitanja ključna za hrvatsku zajednicu u Srbiji”, ocijenila je Vojnić predsjednica HNV-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI