ZA ĆORIĆA OSIGURANA NOVA FOTELJA: Čeka ga mjesto u HNB-u, oporba poručuje: ‘Mjesto mu je u Remetincu’

Foto: Duje Klarić/Cropix

Bivšem ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću osigurana je nova pozicija viceguvernera u Hrvatskoj narodnoj banci, prenosi Slobodna Dalmacija.

Plaća će mu tamo biti više nego dvostruko veća od one ministarske koja je bila oko 18 tisuća kuna.

Bit će jedan od šest viceguvernera, a o njegovom imenovanju u petak će glasati Sabor. O tome koji će točno portfelj zaduženja dobiti u HNB-u, odlučit će guverner Boris Vujčić. Ćorić je iz Vlade otišao tijekom posljednje rekonstrukcije, a na mjestu ministra gospodarstva zamijenio ga je HDZ-ov Davor Filipović.

Uz guvernera HNB-a i njegovu zamjenicu, pozicije viceguvernera najplaćenija su radna mjesta u državi, i čovjek dobro mora protrljati oči kako bi se uvjerio da ne sanja dok na imovinskim karticama gleda iznose njihovih plaća. Ni jedan od viceguvernera nema mjesečnu plaću manju od 40 tisuća kuna, a nekima je skoro i 50 tisuća! Za većinu njih šira javnost nikad nije ni čula osim kad su se njihova imena nedavno zavrtila u skandalima i loše odrađenim poslovima kao što je bio izbor za kovanicu hrvatskog eura. Njihove plaće više su nego dvostruko veće od one predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i značajno više od plaće koju dobiva predsjednik države Zoran Milanović.

Guverner HNB-a Boris Vujčić ima plaću od 48.500 kuna neto (bruto 75.549 kuna), a njegova zamjenica Sandra Švaljek neto prima 44.866 kuna.



Viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo prema imovinskoj kartici prima neto 43,398 kuna, viceguverner Michael Faulend 43.602, a Bojan Fras 43.869 kuna. Roman Šubić ima mjesečnu plaću od 40.708, a rekorder je viceguverner Slavko Tešija koji mjesečno prima čak 49.010 kuna neto!

Značajan dio ovlasti HNB uskoro i gubi, odnosno prenosi na Europsku središnju banku, s obzirom da uvođenjem eura nestaje kuna, a s njom naravno i HNB-ovo pravo primarne emisije i tiskanja novca. Dio HNB-ovog kadra već je prešao ili prelazi u novu monetarnu bazu u Frankfurt, otkuda se vuku svi konci i odlučuje o zajedničkoj monetarnoj politici eurozone u koju i mi uskoro ulazimo.

Saborski Odbor za financije i državni proračun u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog da se za viceguvernera HNB-a izabere Ćorić. Predložili su ga klubovi zastupnika vladajuće većine dok je opozicija bila protiv.

Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) konstatirao je kako Ćorić kao ministar nije napravio gotovo ništa, te da je njegov rad bio pun rupa i upitnih prosudbi. Marijana Puljak (Centar) konstatirala je kako je žalosno da HNB služi kao institucija u koju se sklanjaju kadrovi.

Negodovao je i Zvonimir Troskot iz Mosta koji je naveo kako se radi o duboko inkriminiranoj osobi koja je, među ostalim, zaslužna za povećanje energetske ovisnosti o Mađarskoj.

“Takva osoba trebala bi biti u Remetincu, a ne HNB-u, sramota je da će nas predstavljati u Europi”,  ocijenio je Troskot.

HDZ-ovci su pak hvalili Ćorića govoreći da je monetarni stručnjak koji je doktorirao na toj temi te profesor na Ekonomskom fakultetu.

“Riječ je o stručnjaku koji ima sve potrebne reference”, smatra HDZ-ov zastupnik Žarko Tušek.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI