Zakon jasno propisuje sigurnosnu provjeru, ali uhićeni osječki suci nisu je prošli

Prema zakonu, trojica osječkih sudaca, osumnjičenih u aferi Mamić, morali su prolaziti sigurnosnu provjeru svakih pet godina. No, to se nije događalo. Posljednja je bila 2009. ili godinu poslije, kada su stupali na dužnost.

Provjeru je, trebao tražiti predsjednik osječkog Županijskog suda. Bivši, Anto Rašić priznaje, nije najbolje upoznat sa zakonom. Uvjeren – SOA je mogla i sama analizirati kontakte i imovinu sudaca. Aktualni šef suda – tek nakon što je pukla afera Mamić, traži provjeru SOA-e. Izvješće još nije dobio.

”SOA ima nekoliko tisuća provjera godišnje, SOA ne može voditi računa o tome, ali nije ni dužna”, istaknuo je Letica.

Uskočki suci trebali bi biti najstrože provjeravani! Njihova imovina, eventualni kontakti s kriminalcima. Razgovara se s prijateljima, susjedima. Moguć je i poligraf.

“Ja sam isto jedan od sudaca koji je na tom odjelu, tako da to nije ništa novo za nas. Suci koje rade časno i odgovorno svoj posao nemaju nikakvih problema s time”, kazala je sutkinja Visokog kaznenog suda Ivana Bilušić.



Bivši šef Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić otkriva kako je bilo sudaca koji nisu prošli sigurnosnu provjeru.

”Mogu odgovoriti da je bilo takvih slučajeva. Nisu radili na predmetima USKOK-a i ratnih zločina. Radili su druge predmete. Apsurdno je, nema smisla”, istaknuo je Turudić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI