ZAMJENIK GRADONAČELNIKA OBIŠAO SELSKU: Novac koji je bio namijenjen za ovakve situacije netragom je nestao

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Cijevi su na Selskoj cesti u Zagrebu zamijenjene, rupa je zatrpana i službe trenutno čiste ulice i obavljaju se završni radovi, a prije samog puštanja u promet potrebno je izvesti još dva sloja asfalta, piše N1.

“Bila je mirna noć. Cijev je popravljena, rupa zatrpana i sad su na terenu radnici zagrebačkih cesta koji popravljaju cestu. Sve bi trebalo biti završeno do petka navečer”, rekao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika grada Zagreba.

Istaknuo je da u nedjelju bilo 19 prijava šteta, a jučer pet. Dodao je kako su građani sjeverno od Ilice dobili vodu, no da rizik od ponovnog pucanja cijevi još postoji.


“Rizik od ponovnog puknuća postoji. Magistralni vod je trasiran 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, već je penzioner. Zagreb ima 3500 km vodovodne mreže. Svake godine se mijenja oko 2 posto ili oko 70 kilometara cijevi. Zvuči puno, ali nije baš puno. Mislimo taj postotak povećati. Što se tiče dugoročnog plana, mislimo prijeći na hidraulični sustav. To je projekt koji se odvija kroz nekoliko desetaka godina”, objašnjava Korlaet.

Budući da Zagreb svake godine ulaže četiri milijarde kuna za održavanje vodoopskrbne mreže, postavlja se pitanje kako je onda moguće da se događaju ovakve stvari poput pucanja cijevi na Selskoj.“Što reći? Bivša administracija nije gospodarila novcem u maniri dobrog gospodara. Ova vlast će se ponašati odgovorno i savjesno, prekidamo s konceptima koji su vrijedili do sada”, kaže Korlaet.

Zamjenik gradonačelnik Zagreba je na pitanje što se dogodilo s novcem koji je EU 2007. godine dala upravo za ovakve situacije kaže da je nestao.

“Obveznice od 300 milijuna eura uz pomoć kojih je trebala sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu su netragom nestale. Mi moramo to revidirati i početi koristiti EU fondove. Mislimo aplicirati na NPOO kroz koji bi sanirali vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu. Kanalizacija je isto veliki problem. Ima 54 tisuće slivnika u Zagrebu. ViO me uvjerava da se svi jednom godišnje pregledaju i odštopaju. Pozivam građane da prijave sve što je zaštopano. ViO će izaći na teren”, rekao je.

Korlaet je kazao da suosjeća s građanima na koje utječu prometne gužve koje su nastale zbog puknuća cijevi.

“Selska je jedna od žila kucavica, i čak kad je u funkciji nastaju čepovi. A tek sad kad nije, suosjećam s građanima koji putuju na posao. Pokušajte ostati mirni još koji dan. Donji dio će biti otvoren još danas navečer, a ovaj gornji dio u petak navečer. Promet je zaista rak-rana Zagreba, kao i gospodarenje otpadom, Mislimo se pozabaviti prometom”, kazao je.

Osvrnuo se i na današnji sastanak gradonačelnika Tomislava Tomaševića s ministrom Tomislavom Ćorićem.

“Ministar isto živi u ovom gradu, ovo je središte Hrvatske u kojem živi četvrtina građana, sigurno se to tiče i njega i Vlade i države”, kaže Korlaet.

“Štete se mogu i dalje prijavljivati, nema roka, nema ograničenja, polica osiguranja postoji i svi mogu biti mirni da će biti obeštećeni”, rekao je Korlaet.

Sanacija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda je završena i većina kućanstava dobila je vodu. Potpuna normalizacija cijelog sustava očekuje se danas.

Selska cesta, na dijelu od Ozaljske do Krapinske, za sav promet bit će zatvorena do ponedjeljka.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja poslijepodne će se sastati ministar Ćorić i gradonačelnik Tomašević sa suradnicima. Razgovarat će o daljnjoj modernizaciji vodoopskrbne mreže u gradu. Jučerašnje puknuće je drugo puknuće na Selskoj cesti u tri dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI