ZARAĐIVAO NA MRTVIM BRANITELJIMA I INVALIDIMA: Osuđen suradnik Frada Matića i Jadranke Kosor

Bivši pomoćnik ministra branitelja, stanoviti Dinko Mikulić po drugi je put osuđen radi primanja mita od građevinara kojima je sredio radove na stanovima za stambeno zbrinjavanje invalida Domovinskog rata, članova obitelji, poginulih i nestalih branitelja.

Nepravomoćnu presudu kojom je osuđen na tri godine zatvore izreklo mu je vijeće zagrebačkog Županijskog suda. No, njegov slučaj i sumnja u političku korupciju odavno su pali u zaborav, što i ne čudi s obzirom na dugotrajnost sudskih procesa koji se godinama vuku za njime. Prema presudi, Mikulić je mito počeo potraživati davne 2005. godine, tada ujedno i jest krenula realizacija projekta stambenog zbrinjavanja branitelja. U prosincu 2012. godine Mikulić završava u istražnom zatvoru i to nakon više od deset godina rada u Ministarstvu branitelja u kojem se zaposlio u eri zaboravljenog ministra Ivice Pančića koji je ovim resorom rukovodio u Vladi pokojnog Ivice Račana.

Kazneno dijelo počinio je prema sudu u mandatu bivše HDZ-ove ministrice Jadranke Kosor, ali i u mandatu bivšeg ministra iz SDP-ovih redova Freda Matića. Prva presuda izrečena mu je još 2018. godine, a Vrhovni sud nakon žalbe je ukida te vraća na ponovno suđenje, u kojem je osuđen na tri godine zatvora. Sud je i sada ocijenio da je Mikulić kao ravnatelj Uprave za stambeno zbrinjavanje, a zatim i kao pomoćnik ministra tražio mito od građevinskih radova koji su namjeravali poslovati s državom. Od varažinskog poduzetnika Branka Detara i njegova trgovačkog društva Stanoing Mikulić je potraživao 50 tisuća eura da bi njemu i suvlasniku te članu njegove firme Eduardu Brumenu osigurao poslove s državom. Iako je tada mito uspio uzeti, na tome se nije zaustavio, a kada je pristupio sudu od samog početka afere branio se tvrdeći da nikada nije niti imao ovlasti dogovarati kupnju stanova za vojne invalide premda su varaždinski poduzetnici prilično precizno na sudu objasnili kako je izgledalo traženje mita, ali i kolike su mu iznose dali.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI