ZAŠTO SRBI I HRVATI NISU NIJEMCI I FRANCUZI: ‘To nije usporedivo. Ne možemo biti partneri dok se ne ispune ovi preduvjeti’

Kad se dotakne tema Vukovar, bez podjela ne može proći ni ova godina.

Od početka rata prošlo je skoro tri desetljeća, a političke tenzije između Hrvata i Srba još uvijek utječu na svakodnevni život.

Profesor Stjepan Šterc smatra da će ostati tako sve dok se termin nacionalnosti ne bude definirao kao u suvremenim državama.


“Hrvatska mora shvatiti da se bez definiranja nacionalosti po uzoru na uređene države, poput Francuske ili Italije, ovaj problem neće riješiti. Dakle, svi građani ove zemlje su hrvatske nacionalosti, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Ovako definiranje kakvo je kod nas relikt je bivše države. Kad svi to shvate, onda će se izbrisati i podjele”, mišljenja je Šterc.

Premda ova Vlada ulaže velike napore u pomirbu, Šterc ne vjeruje da to može polučiti dugoročne rezultate bez da se ispuni spomenuti preduvjet. No, mnogi se pozivaju na Nijemce i Francuze. Nekada veliki neprijatelji danas su čvrsti saveznici.Jesu, ali nitko ne negira s bilo koje strane, njemačke ili francuske, da je Njemačka napala Francusku! Shvaćate, mi nismo dosad imali ni jedan stav suprotne strane o tome da je potrebna isprika za učinjeno, da je bila riječ o agresiji na Hrvatsku, nego se zapravo sve koncepcijski želi posložiti kao nekakva zajednička krivnja i na tome se gradi cijela priča.”

“To se nije dogodilo između Njemačke i Francuske. U Francuskoj se točno zna da ih je Njemačka napala. Pomirenje između njih je logično, nakon nekog vremena to je i ljudski, ali se ne negiraju osnovni postpuci. Što se čini u našoj situaciji? To da se s političke i diplomatske razine stalno radi na tome da se radi na podijeli krivnja, iako se zna tko je agresori i da se rat vodio na teritoriju Hrvatske.”

Šterc je odgovorio i na pitanje jesu li podjele izraženije na političkoj razini ili onoj tzv. malih ljudi.

“Kad pitate običnog čovjeka, svi znaju što se dogodilo, nema tu nekakve dileme. Dakle, ovo što se događa na političkoj razini je priča ‘iznad oblaka’. Ta ekipa ne vidi realnost dolje zato to su si oni posložili naprosto sve u životu, njih zapravo sudbina malog, običnog čovjeka ne zanima. S druge strane, ako su htjeli pokazati neku situaciju koja je vezana za pomirenje dvije, uvjetno rečeno, etničke skupine mogli su mirne duše ići na ljude koji su sudjelovali u obrani Hrvatske a nisu hrvatske etničke pripadnosti. Koliko ste imali takvih ljudi, jesu li oni relevantni za definiranje nekih odnosa? Jesu, pa mi smo u obrani Vukovara imali djecu, dva sina pravoslavnog svećenika iz Pačetina. Oni si također branili Vukovar. Pa kako je moguće, između ostalog, da te ljude ne pokazujemo na javnoj sceni, a oni bi sasvim sigurno svojim stavovima pridonijeli pomirbi više ne ego klasični politički sustav.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI