ZDRAVKA UPLELI U MREŽU? Hercegovački kuloari bruje o Mamićevim susretima s najmoćnijim bosanskohercegovačkim udbašem!

Ivo Josipović i njegovi jarani, ministar Željko Jovanović i isušivanje nogometne močvare, Ranko Ostojić i crtač poljudske svastike, to je tek dio onih koje je Zdravko Mamić označio kao krivce za sudbinu koja ga je snašla. Sudbinu koja ga je odvela put Međugorja iz kojeg posljednjih godina vodi svoju pravnu bitku, koju postupno gubi.

Presudu osječkog Županijskog suda potvrdio je i Vrhovni sud, no “Maminjo” se ni s time nema namjeru pomiriti. Na konferenciji za novinare žestoko se obrušio na hrvatsko pravosuđe, ali znajući za njegove ranije obračune s prvim čovjekom Vrhovnog suda Đurom Sessom.

To nije nikakvo iznenađenje jer  je upravo njega nazivao korumpiranim sucem.

Na istoj liniji

O Sessi se posljednjih dana u hrvatskoj javnosti i bez Mamića vode ozbiljne polemike između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Naime, njemu mandat na čelu suda uskoro istječe, a o novom predsjedniku suda odluku donosi predsjednik Republike, ali se predsjednik Vrhovnog suda na koncu ipak izglasava u sabornici, voljom saborske većine. Upućeni svjedoče da je Plenković već dao zeleno svjetlo Sessi za ostanak na čelu suda, ali se Milanović s time ne miri, kandidira profesoricu Zlatu Đurđević, koja ga je podržavala kada se Njemačka dizala na noge zbog famoznog “lex Perkovića”, tvrdeći da Hrvatska ne smije izručiti udbaše Perkovića i Mustača. Istog onog Mustača koji je prije nekoliko dana iz kaznionice u Glini progovorio o Vrhovnom sudu tvrdeći da je uspostavio pogrešnu primjenu Zakona o pravosudnoj suradnji s članicama EU-a, pripremajući time teren za svoje pomilovanje o kojem odlučuje Milanović, koji preko kolegice Đurđević, po svemu sudeći, planira imati utjecaj na najvažniji sud u zemlji, što Plenković, znajući što se sprema, nema namjeru tolerirati.

Premda je i na ovom posljednjem izlaganju Mamić nastojao diskreditirati Milanovićeve nekadašnje ministre, udar na Sessu u ovom trenutku ide na ruku predsjedniku, ali i Mustaču i Josipu Perkoviću.“Čovjek kleptoman, kriminalac, varalica, zlotvor, čovjek koji odlučuje o pravu u jednoj suverenoj državi poput Republike Hrvatske”, tim je riječima Mamić na presici opisao Sessu tvrdeći da to nije jedan od njegovih klasičnih performansa. Ponudio se Državnom odvjetništvu, USKOK-u, ali i svim institucijama u zemlji ne bi li dokazao da je osobno Sessi donosio novac kako bi utjecao na sudske postupke te kako bi mijenjao sudske presude koje su u tijeku.

“Premijer hrvatske Vlade, uključujući i kompletnu oporbu, svi brane reizbor Sesse za predsjednika Vrhovnog suda, a predsjednik Milanović kaže da ga nikad ne mogu predložiti za predsjednika Vrhovnog suda”, rekao je Mamić potvrđujući teze o diskreditaciji Sesse.

Šeksovo upozorenje

Premda bi se ova priča na prvu mogla učiniti kao još jedan Mamićev performans, u najmanju je ruku čudno što baš on Milanovića opisuje kao inteligentnog čovjeka, stoga se postavlja pitanje je li to slučajnost? Svaki prosječni građanin Lijepe Naše reći će vam kako je Mamić godinama financirao HDZ, pisalo se o rođendanskoj fešti koju je organizirao za bivšu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, baš kao i o nekim milijunima koje je ubrizgao u famozni HDZ-ov crni fond. No zagonetno je što baš ta Mamićeva fešta u ključnim trenucima predsjedničine borbe za drugi mandat postaje njezinom najvećom noćnom morom. Naime, upravo je Vladimir Šeks u jeku njezine najljuće borbe s Milanovićem spomenuo neki video koji bi je mogao kompromitirati, ne definirajući precizno na što misli. Iako Šeks nije precizirao, javnost je mogla naslutiti kako misli na neki videouradak s fešte kod Mamićevih. Tom je rečenicom predsjedničina kampanja stala, ona je počela vrludati, a ubaške strukture zaobilaznim putevima iznjedrile su predsjednika Milanovića, koji povremeno glumi desničara, a onda demonstrativno o HOS-ovoj ploči govori kao o tom nečem što treba baciti.

Što je Šeks u kampanji znao, s kim je bio povezan i odakle je dobio te sudbonosne podatke, nije poznato, ali hercegovački kuloari bruje o Mamićevim susretima s odbjeglim poduzetnikom Miroslavom Kutlom, kao i o njegovim druženjima s najmoćnijim bosanskohercegovačkim udbašem Stankom Čolakom, preko čijih se mreža navodno i domogao Hercegovine noć prije nego što mu je izrečena kazna.

Najvažnija poluga

Profesor Čolak iz okolice Širokog starac je koji se povukao iz javnosti, no u Hercegovini vrlo dobro znaju čime se godinama prije umirovljenja bavio njihov susjed. Nekadašnji pomoćnik Stane Dolanca spominjao se na suđenju Perkoviću i Mustaču u dalekoj Njemačkoj, gdje je otkrivana povijesna istina o atentatu na pokojnog Đurekovića. Svojedobno je Slobodna Bosna objavila razgovor s Tomislavom Naletilićem iz Širkog koji je kao student u Zagrebu hapšen zbog dijeljenja letaka Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, a on u tom intervjuu otkriva kako su i njega, ali i one Hrvate s kojima se povezao nakon bijega u Njemačku, pratili isključivo hercegovački Hrvati.

U tom razgovoru spominje Stanka Čolaka koji je 80-ih postao šef Udbe u Beogradu, dok je njegov brat Drago Čolak šefovao Udbom u Mostaru, a treći brat Ivan bio je šef širokobriješke službe. Svi su oni radili posao koji su koordinirali hrvatski šefovi Udbe Perković i Mustač.

Mamićev slučaj ih ne zanima, u pitanju je viši cilj

Što se tiče Mamića, povezivao se gazda hrvatskog nogometa s pravosudnim, političkim, poslovnim pa i medijskim mogulima, a oni koji misle da je svoju moć crpio samo iz veza s HDZ-om u gadnoj su zabludi. Nije Mamić u krivu kada kaže da Udba i danas upravlja Hrvatskom, no neobično je što baš on podržava to da na čelo Vrhovnog suda sjedne profesorica koja je dvojicu najpoznatijih hrvatskih udbaša nastojala zaštititi od njemačkog pravosuđa.

No udbaška mreža koristi sve pojedince koji mogu pomoći u njihovu zajedničkom cilju, a Mamić se, svjesno ili ne, u tu mrežu upleo. Uostalom, sada više nema što izgubiti, a stara ekipa koja i dalje, kako se čini, upravlja procesima na ovim prostorima budi mu nadu u povoljniju sudsku presudu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI