ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM Zatvaraju se odjeli, angažiraju studenti…

Darko Tomas/Cropix

Zdravstveni sustav puca diljem zemlje. Potvrđuju to i brojke po kojima je u samo jednom danu broj pacijenata povećan za 95. Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bilo 731 pacijent, a u nedjelju njih čak 825.

Ogulinska bolnica prestala je primati sve pacijente osim hitnih. U Brodsko-posavskoj županiji broj hospitaliziranih s covidom-19 utrostručio se u posljednja dva tjedna. U Osijeku se broj zaraženih ili izoliranih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru narastao za 60 posto. Karlovačka bolnica ostala je bez 10 posto ukupnog kadra, razmišlja o angažiranju umirovljenih liječnika.

“Pred zdravstvenim sustavom sve je veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo jučer na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava jučer se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dan što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je da je to razlog što se ovoga tjedna kreće s uspostavom tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica i naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti liječnici i medicinske sestre raditi sa smanjenim kapacitetom.

“Trenutno se kod nas liječi 56 pacijenta s koronavirusom od kojih je šest na respiratoru. Popunjenost naših Covid kreveta je 38 posto i to raste iz dana u dan. Brojke se penju i već bi za desetak dana, a možda i ranije, mogli popuniti više od polovice od 150 kreveta s kojima raspolažemo”, kaže dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.

U Puli je osam hospitaliziranih, piše Jutarnji.



“Osoblje na knap. Na rubu smo fizičke izdržljivost”, kratko je napisala ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.

U ŽB Čakovec, od ukupno 55 kreveta, zauzeto ih je 30. Čakovečka bolnica ima 13 zaraženih djelatnika i još ih je 19 u samoizolaciji. Opća bolnica Varaždin u alarmantnoj je situaciji. U bolnici će se, nastavi li se ovakav trend, doći do urušavanja zdravstvenog sustava. Bolnica je u nedjelju imala 42 pacijenta s težim oblikom bolesti. Zbog svakodnevnog povećanja broja bolesnih s teškom kliničkom slikom bolnica se neprestano reorganizira. Istodobno je zaraženo 33 djelatnika i još 61 je u samoizolaciji. Učestalost zaraze kod medicinskog je osoblja čak osam puta veća nego među općom populacijom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI