ŽENA KOJA JE RAZORUŽALA PLENKOVIĆA: Zamijenila je njegovu uzdanicu

Turbulentna 2020.godina na političkoj je sceni iznjedrila brojna iznenađenja, neka nova lica, ali i odlaske pojedinih ministara koji su obilježili prošlu Vladu premijera Andreja Plenkovića.

Premda je Plenković na rastanke sa svojim ministrima navikao javnost, naciju je početkom godine zapljusnuo val medijskih napisa o tadašnjem HDZ-ovom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Saznalo se tako za niz njegovih nekretnina koje nije adekvatno prijavio u svoju imovinsku karticu, a kako se afera medijskim prostorom počela rasplitati na samim začecima pandemije korona virusa tako je predsjednik Vlade Kujundžića pozvao na sastanak na kojem je dogovrena njegova ostavka koja je ubrzo potom predočena građanima. Kujundžić je nakon toga sve do srpanjskih parlamentarnih izbora bio saborski zastupnik svoje stranke, no na posljednjim listama za Sabor nije se pojavio pa se slijedom toga u cijelosti povukao iz javnosti i posvetio liječničkom pozivu.

Umjesto njega poziciju ministra zdravstva preuzeo je popularni Vili Beroš koji se u prvim tjednima mandata suočio s korona krizom postajući kroz tu borbu jednim od najpopularnijih političara u državi, što se potvrdilo i brojem preferencijalnih glasova koje je osvojio na srpanjskim parlamentarnim izborima. Beroš se na tim izborima borio u desetoj, dalmatinskoj izbornoj jedinici u kojoj je prije njega glasove HDZ-ovaca osvajao Damir Krstičević, još jedan član vladajuće stranke koji spada u kategoriji bivših ministara koji su tijekom godine bili primorani napustiti Plenkovićevu Vladu.

Krstičević se sa svoje pozicije povukao nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora, nakon tragedije s vojnom letjelicom u kojoj su živote izgubila dva mlada pilota. Premda je njegov resor i do tog nesretnog događaja potrasalo mnogo afera, ta posljednja na Krstičevića je utjecala ljudski i emotivno pa je odlučio uzeti predah od politike. iako se na parlamentarnim izborima nije natjecao u novoj Vladi premijera Plenkovića za njega je ipak pronađeno mjesto pa se tako zadržao na poziciji Plenkovićeva savjetnika za obranu.

U godini u kojoj su održani parlamentarni izbori Plenković je ostvario mogućnost formiranja vlastite Vlade, a zbog pripajanja djela ministarstava bio je primoran prekinuti suradnju s ljudima koji su tijekom proteklog mandata bili dio njegova tima, tako je primjerice ministrica demografije Vesna Bedeković, danas tek saborska zastupnica vladajuće stranke.



Umjesto Garrija Cappelija na čelo ministarstva turizma kojem je pripojen sektor sporta došla je perspektivna Nikolina Brnjac, dok je Plenković u cijeloosti otpisao mladog ministra Marka Pavića koji je vodio Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova na tu poziciju došao je kadar osječkog župana Ivana Anušića.

Riječ je o ministrici Nataši Tramišak s čijim je djelovanjem i angažmanom premijer trenutno posebno oduševljen.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI