ŽENA PRED KOJOM JE TODORIĆ DRHTAO! Najuspješnija menadžerica Hrvatske obuhvaćena optužnicom

Podizanje optužnice u aferi Agrokor okrznulo je, među ostalima, i nekadašnju predsjednicu Uprave tog nekad moćnog koncerna Ljerku Puljić, koja je s nekadašnjim članom Uprave Mislavom Galićem i predsjednikom NO-a Agrokora d.d. Ivanom Todorićem bila sudionica procesa s početka 2013. godine, kada je Todorić kupio paket povlaštenih dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj. Riječ je o sto milijuna eura koje je, prema istražiteljima, Todorić izvukao preko svojeg nekadašnjeg koncerna. Inače, Ljerka Puljić donedavno je bila najutjecajnija žena u Agrokoru. Ona je najbliža suradnica i najbolja prijateljica posrnulog Ivice Todorića.

“Tko će te tražiti i otkriti ako sam ne daš na znanje da nešto hoćeš? To naravno mora biti u skladu s trudom koji si spreman uložiti. Treće je splet okolnosti ili sreća što sam se našla u pravo vrijeme na pravom mjestu”, rekla je Puljić jednom za sebe, dodajući kako joj prijatelji iz djetinjstva s kojima se i danas viđa nerijetko govore kako je ona uvijek htjela biti šefica. Inače, jedan od njezinih prijatelja iz rane mladosti je i poznati glazbenik Jura Stublić. Ono što je u djetinjstvu željela, posljednjih je godina i više nego živjela, jer dobro upućeni tvrde da je Puljić moćnija i od samog Todorića.

Ona je godinama bila mozak operacije Agrokor, donosila je sve ključne odluke i vukla sve konce. U Ledo dolazi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, prije negoli ga je uopće kupio Agrokor, a u trenutku kada mu vlasnik postaje Todorić, ona je već rukovodila marketingom te tvrtke. Tada Todorić uočava njezine menadžerske vještine te je imenuje direktoricom cijele kompanije. Puljić je karijeru gradila korak po korak, od direktorice sektora do direktorice Leda i Agrokora, da bi ubrzo postala predsjednica kompanije i najmoćnija osoba u njoj.

To joj je ujedno osiguralo status najmoćnije žene u Hrvatskoj. Njezina je pak uloga bila praćenje svih poslova u koncernu, kontrola i budžetiranje, planiranje i koordinacija prodaje, nabava, marketing po kompanijama, a u njezinu odjelu sjedili su i direktori pojedinih kompanija. Drugim riječima, znala je sve, ali baš sve što se događa u Agrokoru, u čijem je tornju na 20. katu bio smješten njezin ured. U njezinoj eri Agrokor je ostvario najbrži rast, pokupovao je sve tvrtke i bjesomučno se širio kako Hrvatskom, tako i regijom, postajući najmoćnijim koncernom ovih prostora.

Zanat je Puljić mogla brusiti u svojoj obitelji, jer joj je otac Pavle Švec bio uspješan poslijeratni direktor, a kako je sama jednom rekla – po njegovoj je želji upisala Ekonomski fakultet i zainteresirala se za planiranje i analiziranje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI