ŽENAMA CVIJEĆE, MUŠKARCIMA MOĆ: Hrvatske su brojke najporaznije u Europi, političari samo šalju ruže!

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Međunarodni dan žena obilježava se ove godine  na današnji dan po 110. put.

Prije više od stoljeća sve je počelo kao poziv na jednakost i borba za pravo glasa. U doba pandemije koronavirusa, ovaj dan se obilježava pod sloganom “Izaberi izazov”.

Tim povodom žene diljem svijeta iznijele su svoje želje za ovu godinu, a to su, među ostalim,  poštovanje, jednakost, nenasilje, kraj pandemije, povratak u školske klupe te bolja mogućnost zaposlenja.

Taj dan znači osnaživanje žena diljem svijeta, ali se načini na koje se obilježava razlikuju od zemlje do zemlje. Ni danas odnos prema ženama toga dana nije kod svih isti. Naime, dok neki poslodavci zaposlenicama daju poludnevni odmor, u drugim tvrtkama nema skraćenog radnog dana, ali žene dobivaju cvijeće kao simboličan znak pažnje.

U Americi je, zbog Dana žena, ožujak proglašen Mjesecom ženske povijesti. Takvo obilježavanje počelo je 1980., kad je predsjednik Jimmy Carter tjedan u kojem je 8. ožujka proglasio Nacionalnim tjednom povijesti žena.



Na drugom kraju svijeta, u Kini, Međunarodni dan žena obilježava se slično kao u Hrvatskoj. Muškarci na taj dan kupuju darove kao znak pažnje i poštovanja ženi, majci ili sestri. Žene toga dana rade samo pola radnog vremena kako bi mogle dostojno obilježiti svoj dan.

Kako je u Hrvatskoj? Ove godine su dan uoči Dana žena, mnogi političari iskoristili kako bi ženama iskazali pažnju poklanjajući im cvijeće. Možda su razlog tome i skorašnji lokalni izbor pa je ovo dobra prilika za promociju i prikupljanje potencijalnih glasova, upravo žena.

A kako je u stvarnosti? Pa, prema posljednjoj “čestitki” pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, žene u Hrvatskoj u prosjeku primaju 13 posto manje plaću od muškaraca i 21 posto nižu prosječnu mirovinu premda čine većinu  magistara znanosti i sveučilišnih specijalista (60 posto) kao i doktora znanosti (55 posto).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI