ŽESTOKI OPORBENJAK S VISOKOM RAZINOM EMPATIJE: Evo kako je prvu godinu predsjedništva Zorana Milanovića doživjela Jadranka Kosor

Marko Todorov/Cropix

S više od milijun i 34 tisuće birača na svojoj strani, Zoran Milanović, 5. je prosinca 2020. godine i službeno proglašen predsjednikom RH. Krajem navedene godine pak, građani su ga proglasili najpopularnijim političarem, sudeći prema podacima Crobarometra.

No, kako je zapravo Zoran Milanović iskoristio prvih 365 dana svog petogodišnjeg mandata, upitali smo bivšu premijerku Jadranku Kosor. Tijekom 2009. pa sve do kraja 2011. godine do kad je obnašala dužnost premijerke, Kosor se suočavala s glasnim oporbenjakom Milanovićem.

“Mi smo imali jako puno uspona i padova budući da je on bio šef opozicije dok sam ja bila premijerka i bio je jako žestok oponent. Mislim da Plenković ima sreću da netko tog profila nije danas šef opozicije. U to vrijeme Zoran Milanović bio je vrlo žestok, no nakon što je on postao predsjednik Vlade i vidio kakav je to posao, mislim da mi je nakon toga odao priznanje, ali na svoj način. Poslije toga smo prešli u fazu vrlo korektnih odnosa. Ja mislim da je on puno empatičniji, ima puno više srca za druge ljude nego što se to čini na prvi, drugi, treći pogled”, rekla nam je kada smo je upitali kakav je predsjednik RH zaista.

No, nešto je kritičnija po pitanju prve godine mandata sada već uhodanog predsjednika. Ipak, ističe, prva godina predsjedništva razlikuje se od recimo prve godine izvršne vlasti, Vlade i premijera.

“Premijer i Vlada bi trebali sve najteže odluke donositi u prvoj godini mandata. Pogotovo kada uđu u drugi mandat gdje imaju širok prostor da nešto naprave i da donesu teške odluke. Predsjednici nemaju nekih teških odluka koje mogu donositi. Mogu ne raditi ništa i opet će biti predsjednici država”, tvrdi.



Ipak, nije da naš predsjednik nije radio ništa. Uzburkao je brojna mora u ovih 365 dana, a bivša se premijerka ukratko osvrnula na godinu iza predsjednika.

“Nema se tu što puno reći. Možda je to zbog te prve godine mandata, a možda je to stoga što je na jedan način počeo tu prvu godinu, a na drugi je način završio. Od najvažnijih inicijativa meni je bila, upravo zbog epidemije covida, njegova inicijativa za aktivacijom članka 17. Ustava RH da bi se Saboru dala važnost koju on po Ustavu ima. Vezano za donošenje odluka kojima se ograničavaju ljudske slobode i tako dalje. Smatrala sam da je to jedna od inicijativa koje spadaju u djelokrug rada predsjednika države zato što predsjednik države mora biti čuvar i tumač Ustava RH. Međutim nakon te inicijative utihnuo je i manje-više to ne spominje. Mislim da je na neki način i od drugih eventualnih inicijativa odustao. Čini mi se da u toj prvoj godini, osim jedne faze žestokog verbalnog vrijeđanja s premijerom, koje je bilo naravno uzajamno, i nije ostavio nekog biljega. Ja ne bi nikako voljela da tu njegovu prvu godinu pamtimo po verbalnim eskapadama između njega i Plenkovića, ali je to ostalo nekako, čini mi se, najupečatljivije. Nije bilo nekih osobitih inicijativa ni na vanjskopolitičkom planu osim nažalost loših reakcija na neke njegove izjave vezane za Bosnu i Hercegovinu. U samoj Bosni i Hercegovini”, tvrdi.

Unatoč svemu, predsjednik je, smatra Kosor, svoju parolu pod kojom je vodio predsjedničku kampanju ispunio. Želja da bude predsjednik svih građana, ostvarila mu se. No je li osvojio srca građana, smatra Kosor, manje je važno.

“Predsjednik kao ni bilo koji drugi političar ne treba osvajati srca građana, nego raditi svoj posao u skladu sa zakonom. U tom smislu čuvanja Ustava, tumačenja Ustava, mislim da je mogao i više. Što se tiče popularnosti, predsjednici država od izmjena Ustava 2000-tih su relativno najpopularniji jer su im ovlasti relativno male pa onda ne mogu ni puno pogriješiti. Mislim da to nije ništa osobito niti relevantno. Relevantno je osvrnuti se na inicijative. Ja se nadam da će se u godinama koje dolaze, Zoran Milanović okrenuti ovlastima koje zaista ima i koje po mom mišljenju nisu male. Bila je dobra inicijativa za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali evo kao da je posustao, kao da se povukao malo u neku vrstu anonimnosti. Mislim da je dobro da je sad u vrijeme potresa obišao vojarnu, da je dao podršku vojnicima koji su pomagali i koji i dalje pomažu unesrećenima”, tvrdi.

Značajna je naposljetku i činjenica da predsjednik održava i vrlo dobre odnose s braniteljima. Naposljetku, u prvoj godini mandata upravo njima dodijelio je najveća državna odličja. Zbog takvih je pak postupaka svrstavan i u desničare, no smatra Kosor, on to sasvim sigurno nije.

U svakom slučaju, kako će i na koji način predsjednik nastaviti obnašati svoju predsjedničku dužnost, ostaje nam za vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI