Žinića se ministri ne sjećaju, a ostali nemaju lijepe riječi: Doživio sam ga kao potpuno irelevantnu osobu. Niti ima volje, niti ima znanja

Iako je župan Sisačko-moslavačke županije još od 2014. godine, za Ivu Žinića šira javnost čula je tek nakon što su se u medijima pojavile snimke u petrinjskom potresu teško oštećenih kuća koje su građene prije samo dvadesetak godina u velikom državnom projektu poslijeratne obnove, jer je HDZ-ov župan u to vrijeme bio glavni inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove.

Posebno jako odjeknula je njegova izjava da je i dan-danas ponosan na taj projekt.

“Obnova koja je trajala od 1995. jedan je od najvećih projekata hrvatske države, 150 tisuća kuća je obnovljeno. Prema podacima statičara, nijedna novoobnovljena obiteljska kuća nakon rata nije srušena. Ima oštećenih kuća, ali nijedna nije srušena, obnovljene su po tadašnjim standardima”, rekao je Žinić nedavno.

Dodao je kako je sustav obnove uključivao je na stotine stručnjaka, samo Ministarstvo je bilo koordinator, a provedbu, nadzor i sve ostalo su provodile hrvatske tvrtke.

“To je jedan od najboljih sustava”, pohvalio se.



“Kao glavni inženjer moja uloga je bila koordinativna, ponosan sam na to vrijeme. Oštećene kuće nisu se srušile. Da su bile loše sagrađene, srušile bi se”, rekao je Žinić. No, Državno odvjetništvo očito nije impresionirano projektom obnove jer je od policije zatražilo provođenje istrage.

Nitko ga se ne sjeća 

Osim što je Žinić (rođen 1960. u Glini) od 1995. do 2000. godine radio u Ministarstvu razvitka i obnove kao glavni inženjer za obnovu, HDZ-ov župan radio je i u Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo (od 2000. do 2003.), zatim je bio načelnik odjela u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka (od 2003. do 2008.), pa ravnatelj Uprave za integrirani regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva (od 2008. do 2011.), a potom je bio voditelj regionalnog ureda Petrinja u Ministarstvu regionalnog razvoja, piše Jutarnji list.

Zbog tog silnog iskustva na različitim pozicijama u nekoliko ministarstava, bili smo uvjereni da će ga se bivši šefovi živo sjećati. Bili smo u krivu.

“Ja ga se iz tog vremena ne sjećam. Doduše, to je bilo ogromno ministarstvo. Žinića zapravo znam tek otkad je postao župan – rekao nam je Božidar Kalmeta, nekadašnji HDZ-ov ministar mora, turizma, prometa i razvitka.

“Ne sjećam ga se. Upoznao sam ga kao župana”, kaže Radimir Čačić koji je Žiniću bio šef u svom ministarskom mandatu od 2000. do 2003. godine.

2Znam samo da je radio u mom ministarstvu, ali ništa posebno o njemu iz tog perioda ne bih imao za reći”, rekao je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi Zorana Milanovića.

Žinić nekompetentan župan i da je slabe radne etike

Jedini koji se Žinića malo bolje sjeća je nekadašnji HDZ-ov ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković.

“Ivo Žinić je bio član kolegija, u Ministarstvu je vodio važnu upravu koja je pripremala strategiju regionalnog razvoja, što je zapravo bila priprema za korištenje pretpristupnih fondova Europske unije. Korektno je radio svoje poslove”, rekao je Čobanković.

“Žinić nikad ne bi postao župan da u kolovozu 2014. Marina Lovrić Merzel nije iz pritvora dala ostavku na mjesto županice i da nisu uslijedili izvanredni izbori. HSS ga je podržao za župana na tim izborima, a nakon što je izabran, nije održao svoju riječ”, kaže HSS-ov saborski zastupnik iz Kutine Željko Lenart.

Tvrdi da je Žinić nekompetentan župan i da je slabe radne etike.

Žinića se prije 2014. godine i kandidature za župana ne sjeća niti njegov protivnik na tim izvanrednim izborima Davorko Vidović, SDP-ovac s velikim političkim iskustvom.

“Ono što mogu reći je da sam ga doživio kao potpuno irelevantnu osobu. Niti ima volje, niti ima znanja. A uspio je pobijediti na izborima samo po inerciji, jer je bio kandidat HDZ-a. Pobijedio je samo zbog snage stranke kojoj pripada. U ovih šest, sedam godina koliko je župan ima porazne rezultate. Sisačko-moslavačka županija je po nizu parametara među najgorim županijama u cijeloj državi. Ona se demografski urušava”, kaže Davorko Vidović.

“On je vojnik partije. Ništa više od toga. Ništa značajno nije napravio u dva mandata koliko je na čelu Sisačko-moslavačke županije. Nije mu pomoglo ni to što je HDZ na vlasti i na nacionalnoj razini. Čovjek naprosto ne ulijeva povjerenje”, kaže Predrag Sekulić, gradski vijećnik u Sisku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI