Život je sve skuplji u Lijepoj našoj: “Ove godine općenito možemo očekivati nešto veću stopu inflacije”

Photo: Borna Filić/PIXELL

Postavlja se pravo pitanje mogu li si Hrvati priuštiti kućni test na koronavirus s obzirom na to da si mogu jedva i osnovne namirnice priuštiti. Nije tajna kako sve skuplje živimo – cijene goriva i hrane rastu te ih prate i računi za režije. U posljednjih godinu dana najviše su porasle cijene ulja i masti, za dva posto. Više plaćamo kruh i žitarice, za 0,8 posto, ali i slatkiše koji su skočili za 1,4 posto. U usporedbi s prošlim mjesecom, sve su cijene u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića rasle, najviše ribe i plodova mora te ulja i masti. Skuplje je i voće i povrće, za 1,2 posto.

Skuplje su i režije. U odnosu na prošlu godinu, računi za plin povećali su se za 11,2 posto. Skočile su i usluge za održavanje i popravke stambenog objekta, za 5,7 posto.

Najviše od svega poskupio je prijevoz. U toj kategoriji najviše je rasla cijena goriva čak 25,1 posto. Više plaćamo i usluge održavanja automobila, za više od 16 posto.

Ovakav rast cijena, objašnjava profesorica Marijana Ivanov, rezultat je pada cijena koji se dogodio prošle godine zbog pandemije koronavirusa.

“Neminovno je kako će recesija prolaziti, kako ćemo se procjepljivati i kako će svjetsko gospodarstvo krenuti u fazu uzleta, pa tako i hrvatsko gospodarstvo, neminovno je da će doći do rasta cijena. Prije svega onog dijela koji se tiče goriva. Rast cijena metala, rast cijena žitarica, to je jednostavno neminovnost koja ide dalje i ove godine općenito možemo očekivati nešto veću stopu inflacije nego u prošloj godini i prošlim razdobljima”, objašnjava Marijana Ivanov.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI