ZNATE LI KOLIKO ZARAĐUJU STEČAJNI UPRAVITELJI? Nevjerojatne cifre vrte se na tuđoj nesreći

Privođenje suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mihaela Kovačevića još je jednom u svega nekoliko dana načelo problematiku stečaja u našoj zemlji, pošto je policijskom akcijom uz suca obuhvaćeno nekoliko stečajnih upravitelja koji su novac stečajnih dužnosnika u dogovoru sa sucem prebacivali na tvrtke s kojima su bili povezani, ili pak tvrtke koje su bile u njihovom vlasništvu.

Slijedom toga dužnici su oštećeni za 30 milijuna kuna.

Podsjetimo, prije desetak dana u šibenskom se kraju dogodilo četverostruko ubojstvo i samouobojstvo, a ondašnja policija kao motiv za to dijelo navela je stečajni postupak i sukob oko vrijednosti stečajne imovine. Naime, stečaj nad šibenskom tvrtkom Matkol pokrenut je na zadarskom Trgovačkom sudu, a vlasnik tvrtke Branko Koloper par dana prije masakra mailom je zatražio poništenje stečaja pokrenutog na istom tom sudu 2018. godine. Kontinuirana blokada računa Koloperove tvrtke stajala je više od 120 dana, a nenaplaćeni dospjeli dug iznosio je 831.702 kuna, dok su ujedno utvrđena potraživanja veće od četiri milijuna kuna. Stečajnom upraviteljicom u ovom procesu imenovana je jedna od žrtava Radojka Danek.

Treba napomentui kako su zakonski razlozi za pokretanje stečaja nesposobnost plaćanja i prezaduženost, ukoliko dužnik nije u mogućnosti trajnije ispunjavati dospjele novčane obveze. Nesposobnost plaćanja utvrđuje se ako u Fininu očevidniku dulje od 60 dana postoji jedna, ili više neizvršenih osnova za plaćanje, ili ukoliko nije isplatio tri uzastopne plaće tražnicima, tu je dakako i prezaduženost ukoliko je imovina manja od obveza. Stečajni upravitelj formalno je osoba koja zastupa dužnika vodeći brigu o naplati imovine vjerovnika, pri čemu se on postavlja metodom slučajnog odabira s liste A za područje nadležnog suda.

Nagradu za rad upravitelja određuje sud temeljem Uredbe koju donosi Vlada, a ona se isplaćuje iz imovine u stečaju, a ukoliko imovina ne postoji tada se naknada namiruje iz Fonda za namirenje troškova stečajnog postupka. Maksimalna nagrada iznosi 795 tisuća kuna, a od toga iz iz unovčene stečajne mase može biti najviše 630.000 kn, s osnove dodatne nagrade najviše 150.000 kn te s osnove posebne nagrade 15.000 kn. S obzirom na to da visina nagrade ovisi o uspješnosti unovčenja stečajne mase, upravitelji bi trebali biti motivirani prodati što skuplje, osim ako nisu u nekom dilu s kupcima kojima bi pogodovali nižom cijenom što je nerijetko i najčešći oblik netransparentnih stečajeva.



Drugim riječima, upravitelju koji uspije unovčiti do 100 tisuća kuna stečajne mase pripada 16 posto nagrade, odnosno 16 tisuća kuna, a nagrade rastu ovisno u unovčenoj imovini te se slijedom toga za pet milijuna kuna može dobiti i do 380 tisuća kuna. Od tog iznosa treba odbiti dio koji ide na davanja. Treba također imati na umu kako ne postoji ograničenje broja stečajeva koje u Hrvatskoj može voditi jedna osoba, tako je primjerice jedna riječka sutkinja svojedobno u isto vrijeme vodila više od 200 stečajeva unosno zarađujući na nečijoj propasti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI