Hrvatski apsurd! Kada nam doktori bježe preko granice, druge namjerno uništavaju zbog političkih stavova?!

Kada je ministar zdravstva Milan Kujundžić nedavno izjavio da je: ”Odljev liječnika i sestara s jedne strane kompliment“ jer to znači da su izuzetno dobro educirani i kvalificirani i da imaju znanje u rukama javnost je ostala šokirana. Jer sigurno je da traženi liječnici i kirurzi koji odlaze iz Hrvatske odlično znaju svoj posao, ali sada će njihovo znanje i ruke liječiti i spašavati ljude u nekim drugim državama, a tko će raditi ovdje? I nisu tamošnje „neusporedivo veće plaće“, kako je komentirao ministar zdravstva Milan Kujundžić, glavni razlog nedostatka radne snage u medicinskoj struci u Hrvatskoj.

Primjerice, prijedlogom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti ministar Kujundžić izazvao je štrajk liječnika, prvi u samostalnoj Hrvatskoj. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine izjavila je: “dijagnoza stanja u zdravstvu je katastrofalna, sustav se urušava. Nalazi se u financijskoj, kadrovskoj i organizacijskoj krizi. Sustav vode oni koji postavi politika, ne koji postavi struka. U Ministarstvu ili u HZZO-u rade liječnici koje je postavila politika.“

Razlog odlaska liječnika su osim lošeg statusa i politički obračuni HDZ-a, sa stručnjacima koji su se usudili biti ugledni članovi neke druge političke opcije. Najbolji primjer ove tvrdnje je politički motivirana profesionalna egzekucija uglednog prof.dr.sc. Dinka Štimca, predstojnika Klinike za neurokirurgiju, Kliničkog bolničkog centra Rijeka. Naime, dr. Štimac predstavljen je nedavno kao kandidat Živog zida za ministra zdravstva i to je bilo dovoljno da se krene u postupak njegovog uklanjanja, a vrući kesten baca se u ruke Ravnatelju KBC Rijeka da on odradi egzekuciju, iako se osobno protivi istoj, no nema izbora jer u protivnom dovodi u pitanje svoje mjesto ravnatelja.

Tko je prof.dr. Dinko Štimac?

Hrvatskoj javnosti dr. Štimac postao je poznat sada već dalekog Božića 2012.g. kada je u KBC Osijek spasio mladu trudnicu Željku Majdandžić, koja je doživjela izljev krvi u mozak, no unatoč visokom stupnju trudnoće uspješnu operaciju puknute aneurizme na krvnoj žili mozga obavio je preuzimajući rizik za oba života upravo dr. Štimac te su za Božić 2012. kući sretno došle zdrava majka i beba.



Od tada uspjesi dr. Štimca ne samo da su poznati domaćoj javnosti, nego se o njima razgovara u najkompetentnijim neuroznanstvenim krugovima u svijetu.

Podsjetimo, dr. Štimac prvi je u Hrvatskoj, ali i u svijetu prije dvije godine pacijentu ugradio 3D printani umjetni kralježak. Usadak je postavljen 77-godišnjem pacijentu s malignom bolešću.

Potom je pacijentu kroz obrvu izvadio tumor, a prošle godine je zajedno s američkim profesorom Laligamom Sekharom izveo operaciju s dvije premosnice na krvnim žilama mozga. U 12-satnoj operaciji uspješno je operirana 61-godišnja bolesnica s vrlo rijetkim oblikom aneurizme koja nije mogla biti premošćena manje invazivnim metodama. Ugledni neurokirurg kaže kako se ovakvim operacijama u Hrvatskoj otvaraju novi horizonti, a ovako rijetku operaciju malformacija krvnih žila mozga pratili su i inozemni studenti.

Na riječkoj Klinici za neurokirurgiju godišnje se obavi preko tisuću operacija. Prof. dr. Štimac kaže da je s obzirom na činjenicu da ova klinika raspolaže jednom operacijskom salom, taj podatak ravan znanstvenoj fantastici.

Kako ukloniti vrsnog neurokirurga, a koji nije član HDZ-a, već kritizira njegov rad? Jednostavno – mora biti kriv za sve!

Možda je upravo spomenuta izjava i Štimčeva građanska hrabrost bila jedan od važnijih razloga za planiranje njegovog uklanjanja. U dopisu Ministarstva zdravstva od 7. lipnja 2018. po provedenom zdravstveno-inspekcijskom nadzoru u KBC Rijeka tvrdi se da je dr. Štimac odgovoran za „trajno narušene odnose na Klinici“. Dovoljno je nekom mladom kirurgu prigovoriti  da nije napavio posao kako treba pa da on sam sebe proglasi “mobbingiranim”. Ako im predstojnik prigovori da nešto nije profesionalno odrađeno, mladi kadrovi se osjećaju “mobbingiranim”, a stariji uvrijeđenima. Jesu li ministar i njegovi vjerni kadrovi napravili uvid u stručni rad ” nezadovoljnih djelatnika”? Možda se radi o narušenim međuljudskim odnosima zbog prigovora radi velikih pogrešaka u stručnom radu. Ako ministarstvo to nije napravilo – možda bi trebalo.

Nadalje, predstojniku Štimcu se stavlja na teret da izostaje stručni napredak i edukacija mladih liječnika. Što je onda sa stranim studentima i specijalizantima koji su zadovoljni edukacijom? Tko je onda nezadovoljan? Mladi kadrovi HDZ-a? Ili su to izmišljene konstrukcije kako bi se napakiralo što više i što jače. Je li profesor Štimac nekada nekome zabranio ulazak u salu da se educira? Ili “nezadovoljne kadrove” treba vući za rukav i moliti na koljenima da uđu u salu? I tko su ti “nezadovoljni kadrovi” koji sapunaju tobogan da postupak egzekucije prof. Štimca brže ide? Što stoji iza njih, kakvi uspjesi, kakav rad? Osim prijateljevanja s HDZ-ovim kadrovima koji provode egzekuciju. Klasična priča, namještaljka koja nadmašuje sve one iz “mračnih vremena” za koje nas uvjeravaju da su bila puno gora od ovih.

Uprkos svemu Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu doc.dr.sc. Tomislav Jakljević, ujedno učenik i suradnik prof.dr.sc. Plazonića, koji je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva te prijatelj “nezadovoljnih kadrova” na Klinici i suradnim klinikama koje vodi HDZ kadar (anesteziologija, Operacijski blok), kao i Povjerenstvo za kvalitetu ispred Ministarstva zdravstva donijelo je spomenute zaključke. Tipična politička namještaljka u kojoj sudjeluju HDZ kadrovi i njihovi bliski prijatelji. Svatko od navedenih je mecena ponekom od “nezadovolinih kadrova” na neurokirurgiji (npr. Vukelić i Strenja dr Girottu; Jakljević, Protić i Španjol dr Gavraniću i dr Šimiću, Plazonić i Capelli prof.dr.sc Lediću itd.). U Rijeci uklanjaju uspješnog predstojnika neurokirurške klinike koji nije član HDZ-a, dok u drugom gradu umjetno održavaju na životu ” kliniku” koja nema uvjeta da bude klinika, samo zato što je na čelu te ”klinike” HDZ-ov kadar.

Iz svega se može zaključiti da su prof. Štimcu zapravo napakirani svi nedostaci koji su zapravo kronični problem hrvatskog zdravstvenog sustava koji su prouzročeni postavljanjem HDZ podobnih, a ne najsposobnijih kadrova na sve ključne pozicije – od predstojnika klinika, preko članova upravnog vijeća, do pomoćnika ravnatelja za razna pitanja, predsjednika županijskih ogranaka Liječničke komore i sve ostale ključne pozicije u zdravstvu kao i lošeg rada ministra Kujundžića. Ovakvom profesionalnom egzekucijom uglednog neurokirurga želi se postići da sve ključne pozicije u KBC Rijeka vodi HDZ ili HDZ-om upravljani kadar.

Stoga se riječi premijera Plenkovića kako bi u pojedinim afričkim državama bili sretni kada bi imali hrvatski standard, odlično nadovezuju na izjavu ministra Kujundžića kako je odlazak liječnika i sestara zapravo kompliment. A to može biti samo kompliment bezumnoj kadrovskoj politici HDZ-a, koja osim uglednih liječnika, svakodnevno sve veći broj stanovnika Hrvatske šalje u inozemstvo s kartom u jednom smjeru. I za kraj pitanje od milijun kuna – tko će sutra liječiti hrvatske građane i hrvatsku djecu, ako se ovakvom bezumnom politikom HDZ-a odsijecaju glave najstručnijim medicinskim kadrovima u državi?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI