HRVATSKI MiG-ovi U AKCIJI! Presreli su civilni avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor

Foto: HRZ i PZO

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske izvijestilo je kako je u ponedjeljak između 11 i 12 sati izvršeno presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u zračni prostor Republike Hrvatske.

Iz Ministarstva ističu kako je dežurni borbeni dvojac HRZ-a postupio po NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Riječ je o zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu, ističu iz Ministarstva.

“Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov”, dodali su u priopćenju.

Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniji, naveli su u priopćenju.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a, čime je potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a, kažu iz Ministarstva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI