HRVATSKI POLITIČAR IZ BiH ZAGRMIO: Ovo bi moglo odjeknuti! Hrvati s obje strane granice bi mogli učiti iz Vučićevog i Dodikovog današnjeg igrokaza

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Aleksandar Vučić je objavio na Instagramu fotografiju na kojoj se vidi kako jede sarajevske ćevape. Iste je, kaže, zavolio još dok je u Lukavici (Istočno Sarajevo – danas srpski dio grada) služio vojni rok.

“Posle uspešnog boravka u Sarajevu, najbolje okrepljenje pred povratak u Beograd. Služio sam vojsku u Lukavici i još od tada obožavam sarajevske ćevape. Ipak važnije od toga, jeste činjenica da smo zakazali veliki samit Srbije i BIH u Beogradu. Odlična prilika za unapređenje naših odnosa”, napisao je Vučić na Instagramu nakon posjeta Sarajevu.

Vučić je jutros sletio u bosanskohercegovačku prijestolnicu gdje su ga dočekali članovi Predsjedništva BiH. Donio je poklon iz Srbije. Pet tisuća doza cjepiva protiv bolesti covid 19.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da su članovi Predsjedništva BiH s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas razgovarali o dosta važnijim stvarima od nabavke cjepiva, odnosno o odnosu ove dvije države.

“Želim se zahvaliti Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću na iskazanom činu solidarnosti prema BiH. Ovim povodom smo razgovarali o mnogo važnijim pitanjima vezanim za bilateralne odnose, ali i ukupne odnose u regiji zapadnog Balkana. Solidarnost, međusobno poštivanje, rješavanje otvorenih pitanja – su principi na kojima BiH želi graditi odnose”, kazao je Džaferović.



Banjolučki politolog i profesor s tamošnjeg Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja kaže za Dnevno.hr kako Srbija korača prema Europskoj uniji pa današnjim posjetom želi pokazati svoje mogućnosti.

“Ja mislim da se tu radi o regionalnim političkim odnosima i da se tu Srbija kao jedna od uspješnih zemalja u reformama i putu u EU pokazuje kao netko tko može biti primjer. Srbija je ne samo europski nego i globalni lider po broju cijepljenih protiv korone, Srbija to iskustvo želi podijeliti s drugima u regiji i na taj način svoj utjecaj proširiti, to je jedna dimenzija, a druga je dimenzija ono što se napadalo Srbiju da je pomalaga RS-u donacijom 20 tisuća doza cjepiva, a ne FBiH, sad je i to riješeno, Srbija ide brzo prema EU pa to koristi da pokaže drugima svoje mogućnosti”, rekao nam je Šolaja.

Na upit želi li Vučić ovim potezom na neki način zauzeti poziciju koju je među bošnjačkom politikom izgubio Milanović nakon “sapun – parfem” izjava, Šolaja dodaje kako to nije tako naglašavajući da su i Srbija i Hrvatska važni subjekti kada je u pitanju regionalna stabilnost.

“Ne mislim da je moguće vršiti takvu vrstu zamjena, oko Milanovića, i Hrvatska i Srbija su subjekti kada je u pitanju mir u regiji i jedna i druga su u dobrim odnosima s nacionalnim zajednicama koje čine faktor u BiH, mislim da nije cilj Vučiću da popunjava taj prostor, političko Sarajevo inače ne voli vidjeti Srbiju kao neki faktor, a odnosi BiH prema Hrvatskoj i BiH prema Srbiji su dva različita odnosa i tako ih treba promatrati”, kazao je Šolaja.

Nekadašnji državni parlamentarac, danas predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić kaže za Dnevno.hr kako je Vučić “strpljivo slušao ulizivačke izjave zahvale”.

“Prije nešto više od pola godine Aleksandar Vučić je hladno odbio pomoć BiH bolnici u Novom Pazaru u vrijednosti 50 000 eura i nazvao to uvredom. Danas je donacijom cjepiva u vrijednosti 10 000 eura postrojio troglavo Predsjedništvo BiH na aerodromu i strpljivo slušao njihove ulizivačke izjave zahvale”, govori nam Karamatić.

BiH je, dodaje prvi čovjek HSS-a u BiH, nefunkcionalna, a njeni lideri su nesposobni.

“Komšić je prije dva dana izjavio kako nakon objave ‘srebreničkih transkripata’ ništa više neće biti isto i danas je to i dokazao. Prije objave tih transkripata je prijetio predstavnicima Srbije kako će ‘dobiti po prstima’ a nakon objave istih im se zahvaljuje na pomoći vrijednoj kao rabljeni automobil srednje klase. Današnji Vučićev igrokaz je pokazao koliko je BiH nefunkcionalna i koliko su oni koji su joj na čelu nesposobni”, kaže nam Karamatić.

Karamatić dodaje kako bi hrvatski politički predstavnici i u BiH i u Hrvatskoj mogli učiti od današnjeg Vučićevog posjeta, ali će, dodaje, ostati dosljedni i neće raditi ništa.

“Vučićev igrokaz i smješkanje Milorada Dodika su pokazali i nama u BiH ali i cijelom svijetu kako se vodi ozbiljna politika, pokazali su svu nemoć i jad bošnjačke politike i mogu poslužiti i vodstvu Hrvata kako u BiH, tako i Hrvatskoj kao smjernice što bi trebali raditi. Naravno, očekivati je kako će predstavnici Hrvata sa obje strane granice ostati dosljedni te i dalje neće raditi ništa. Vjerodostojno”, zaključio je Karamatić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI