HRVATSKI SABOR POKROVITELJ: Komemoracija žrtvama Bleiburga na Mirogoju i Udbini

wikipedia

Austrija je zabranila komemoracije u Bleiburgu, a iz Hrvatskog sabora je objavljeno kako će se ove godine komemoracija održati na Mirogoju i Udbini. Komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, čiji je pokrovitelj Hrvatski sabor, održat će se 13. i 14. svibnja na zagrebačkom Mirogoju i u Svetištu hrvatskih mučenika Udbini.

Nakon te odluke odmah se javila lijeva oporba i poručila kako se “toliko pažnje treba posvetiti i Jasenovcu i antifašizmu”.

Desna oporba ističe kako se u Bleiburgu “nije slavio fašizam i nacizam nego se svake godine održavala komemoracija za žrtve”.

Čelnik SDP-a Peđa Grbin je stava da i “danas treba biti ono što je Boris Šprem napravio prije deset godina”. Tada je tadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Šprem ukinuo pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom u Bleiburgu.

“To je sve što imam za reći na tu temu, ali volio bih čuti od predsjednika Sabora i predsjednika Vlade što rade na komemoraciji Jasenovca koja bi se trebala održati kroz dva tjedna. To je u drugom planu, a za ovu zemlju je važno barem onoliko koliko se prostora daje komemoraciji za Bleiburg”, rekao je Grbin.



MOST-ov Nikola Grmoja je istaknuo kako u Austriji nije zabranjeno obilježavanje tragedije i da će se služiti sveta misa.

“Svatko ima pravo komemorati svoje žrtve, a znamo što se događalo na Križnom putu. Stav Mosta je jasan – otklon od svih totalitarizama, i komunizma, i fašizma i nacizma, ali i pravo Hrvata da komemoriraju svoje žrtve nastradale na Križnom putu”, naglasio je Grmoja.

Što se tiče komemoracija koje će biti na Mirogoju i u Udbini, Grmoja kaže kako svatko tko komemorira svoje žrtve voli biti na mjestu gdje su stradali ili gdje su pokopani.

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka smatra da je Austrija prepoznala da se ne radi o komemoraciji nego o skupu na kojem vrlo često dominiraju fašistička, odnosno, ustaška obilježja u hrvatskom slučaju.

“To je njima neprihvatljivo, a trebalo bi biti neprihvatljivo i Republici Hrvatskoj. Naravno da obitelji žrtava imaju pravo i treba im se omogućiti da komemoriraju one koji su izgubili život na Bleiburgu”, rekla je.

No, napomenula je da ako takvi skupovi poprimaju fašistička obilježja i ako se tamo veliča neprijateljska vojska, jer je Hrvatska temeljena na antifašizmu, onda se zaista treba promijeniti način na koji se to obilježava.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI