Hrvatski suverenisti su protiv uvođenja Eura

Hrvatski suverenisti

„Uvođenje Eura je politička a ne ekonomska odluka. Gledano s ekonomske razine, štete od uvođenja Eura bit će za Hrvatsku puno veće od koristi. Ista valuta nije garancija bolje trgovinske razmjene. Primjerice, rast trgovinske razmjene između Novog Zelanda i Australije, koji imaju različite valute, je puno veći od rasta trgovinske razmjene bilo koje dvije članice eurozone.", navode

U hotelu Dubrovnik u Zagrebu održana je konferencija Hrvatskih suverenista pod nazivom “Snažne vrijednosti, snažni narodi, snažna Europa”.

Na njoj je engleski ekonomist s Oxforda i savjetnik Svjetske banke Michael Schluter iznio vrlo jasne pokazatelje zašto bi za Hrvatsku bilo loše da uvede Euro: „Danas je jasno da su od uvođenja Eura profitirale zemlje s iznadprosječno jakim gospodarstvom, poput Njemačke ili Nizozemske. S druge pak strane, uvođenje Euro ima jako loše posljedice za Italiju, Grčku, Španjolsku ili Portugal jer je euro ‘prejak’ za njihovo gospodarstvo pa trpi njihova proizvodnja, izvoz i turizam“.

„Uvođenje Eura je politička a ne ekonomska odluka. Gledano s ekonomske razine, štete od uvođenja Eura bit će za Hrvatsku puno veće od koristi. Ista valuta nije garancija bolje trgovinske razmjene. Primjerice, rast trgovinske razmjene između Novog Zelanda i Australije, koji imaju različite valute, je puno veći od rasta trgovinske razmjene bilo koje dvije članice eurozone.

Osim toga, jednom kada se priključite eurozoni više ne možete izaći, čak i ako želite. Italija i Grčka su htjele, ali euro je osmišljen da nema puta natrag, jednom kada se priključite tamo ste zauvijek”, naglasio je Schluter. „Nacionalna valuta i upravljanje tečajem je jedan od ključnih parametara utjecaja na ekonomski razvoj zemlje i taj parametar nije dobro prepustiti nekoj međunarodnoj zajednici koja ima neke druge motive. To bi bilo veliko odricanje od nacionalnog suvereniteta. To ste već učinili u Jugoslaviji, izgubili ste nacionalni suverenitet i ako se pridružite eurozoni morat ćete se ponovno odreći suvereniteta” zaključio je Schluter.

Ladislav Ilčić, organizator konferencije, predstavio je program Europskog kršćanskog političkog pokreta, ujedno i program Hrvatskih suverenista na ovim izborima te istaknuo da Hrvatski suverenisti sigurno neće dozvoliti da Andrej Plenković, zbog svojeg poslušničkog odnosa prema moćnicima u Europskoj uniji šteti hrvatskom gospodarstvu i suverenitetu.



Na ekonomskom panelu, na kojem su sudjelovali Nikola Šopar, visokopozicionirani menadžer s više od 20 godina iskustva na međunarodnom tržištu, poduzetnik Draženko Kožul te kandidati na listi Hrvatskih suverenista politolog Jure Vujić i pravnik Pero Kovačević raspravljalo se o načinima razvoja hrvatskog gospodarstva i pravnog okvira potrebnog za taj razvoj.

Govoreći u okviru drugog panela “Utjecaj migracija na vrijednosni sustav naroda Europe” eurozastupnica i nositeljica kandidacijske liste HRAST-HKS-HSP AS-UHD Ruža Tomašić rekla je kako je migrantska kriza koja potresa Europu posljedica planske politike Europske unije koja u izvješću iz 2012. navodi kako se Europa suočava s demografskim izazovima i problemom nedostatne radne snage. “EU je željela taj nedostatak riješiti dolaskom velikog broja migranata kako održivi rast ne bi bio ugrožen. Od toga sve potječe”, rekla je Ruža Tomašić. „Njemačka i Francuska bi među migrantima izabrale visokoobrazovane, a sve ostale žele vratiti u zemlje u kojima su registrirani. Naravno da to ostale članice nisu htjele prihvatiti pa je Angela Merkel nametnula kvote”, rekla je Tomašić.

Hrvoje Zekanović, Željko Sačić i Bernardica Juretić Rožman objasnili su nedostatke i opasnosti Marakeškog sporazuma, istaknuli veliku solidarnost hrvatskog naroda prema zaista ugroženima, no jednako tako naglasili i razlike između izbjeglica i ekonomskih migranata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI