Hrvatski veleposlanik u SAD-u nije dočekao Predsjednicu jer je napustio SAD bez prethodne suglasnosti MVEP-a?!

Jurica Galoic/PIXSELL

Neki detalji i dalje, čini se, ostaju "iza zavjese"

“Tijekom cijelog boravka sa mnom bio je djelatnik veleposlanstva. Sam veleposlanik tada je bio na godišnjem, sa svojom ženom u Bruxellesu. U tom ključnom trenutku netko je trebao odraditi taj posao”, kratko je prokomentirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ekskluzivnom intervjuu u HRT-ovoj emisiji Tihomira Dujmovića pitanje koje zanima širu javnost: kako to da je u SAD-u nije dočekao hrvatski veleposlanik, Joško Paro.

Neodgovoreno je ostalo pitanje kako je moguće da hrvatski veleposlanik u SAD-u Joško Paro uzima godišnji odmor za vrijeme službenoga posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović toj državi. No, iz MVEP-a, koje odobrava godišnje odmore, naknadno su obznanili da je Paro napustio SAD bez njihove prethodne suglasnosti, da bi naknadno bilo prihvaćeno njegovo objašnjenje da je otputovao zbog teškog zdravstvenog stanje člana uže obitelji.

“Uvriježena praksa u službi vanjskih poslova dugi niz godina je da godišnji odmor veleposlanika, odnosno šefova svih diplomatskih misija i konzularnih ureda, odobrava glavno tajništvo MVEP-a, a ne ministar, u skladu s važećim internim propisima i procedurama. U ovom konkretnom slučaju veleposlanik Joško Paro napustio je zemlju primateljicu bez pisane suglasnosti glavnog tajništva jer je naknadno prihvaćeno njegovo objašnjenje da je u Zagreb doputovao kako bi posjetio teško bolesnog člana uže obitelji”, istaknuli su iz MVEP-a, javlja Večernji list.

Dodali su da je veleposlanstvo RH u SAD-u pružilo predsjednici Republike prilikom predmetnog posjeta svu potrebnu potporu, no detalji i dalje, čini se, ostaju “iza zavjese”.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI