Hrvatski znanstvenik Đikić: Cjepiva za koronavirus neće biti još desetak mjeseci

screenshot

Ivan Đikić, ugledni hrvatski znanstvenik i član Američke akademije znanosti i umjetnosti smatra da svijet ne treba paničariti zbog koronavirusa već da se treba dobro inforimirati, piše 24sata.

Đikić je za 24 sata pojasnio koji su daljnji koraci znanstvenika.

“Prije svega, velika pohvala svim znanstvenicima diljem svijeta koji su se ujedinili u borbi protiv korona virusa. Veliki je korak što su virus uspjeli laboratorijski izolirati jer se sad mogu testirati lijekovi “, pojasnio je Đikić.

Đikić ističe kako se već testiraju lijekovi koji se koriste u liječenju HIV-a.

Nova cjepiva za desetak mjeseciOsim postojećih lijekova i testiranja zahvaljujući dosadašnjim otkrićima znanstvenika po pitanju ovoga virusa, ciljano se može djelovati na nekoliko stvari.

“Sad se može istražiti kako specifičnom imunoterapijom blokirati kontakt između proteina na korona virusu koji kontaktira stanicu i ulazi u nju. Radi se na imunoterapiji koja će omogućiti stanici da prepozna ovaj virus i blokira mu ulazak. Potom možemo pronaći antigene specifične za ovu vrstu virusa i na temelju njih stvarati nova cjepiva”, rekao je Đikić te napomenuo kako će za to znanstvenicima trebati najmanje deset mjeseci do dvije godine.

Također, navodi mogućnost da se takozvanim DNA injekcijama virusa stvara imunološki odgovor na virus kod ljudi.

“To vam isto djeluje kao cjepivo”, dodaje.

Virus se ne širi samo zrakom, nego i probavnim traktom

Đikić je, također, opisao i zbog čega je koronavirus opasan.

“Atipičan je jer se širi prije pojavljivanja simptoma bolesti, zbog čega obolijeva mnogo ljudi. Ujedno je specifičan jer se ne širi samo zrakom, nego i probavnim traktom“, kaže Đikić.

Đikić ističe kako je higijena izrazito važna.

Navodi i kako su svi virusi koji naprave veliki skok u mutacijskoj promjeni i sa životinje pređu na čovjeka opasni za ljude.

“Naš imunološki sustav nema na to odgovor”, dodaje.

Ističe Ističe da je MERS virus bio puno smrtonosniji pa su ga uspjeli suzbiti, piše 24 sata.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI