HRVATSKOJ OSIGURANO 50 TISUĆA DOZA ZA CIJEPLJENJE DJECE: Epidemolog obasnio što to sve konkretno znači!

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

U Hrvatsku stiže gotovo 50 tisuća doza Pfizera za cijepljenje djece od 5 do 11 godina.

Cjepivo je krajem studenog odobrila Europska agencija za lijekove, a iako je interes u našoj zemlji za sada slab, od kraja tjedna kreće cijepljenje. Prvo u Zagrebu, a onda i po svim županijama.

Doza je tri puta manja u odnosu na klasično cjepivo za odrasle. Ispitivanje na oko 2000 djece je pokazalo djelotvornost veću od 90 posto, javlja RTL.

Iako rjeđe nego odrasli, i djeca mogu razviti teži oblik bolesti pa se do sada u hrvatskim bolnicama liječilo 1100 COVID pozitivne djece.

“Već sada imamo upite i to od roditelja koji su već cijepili djecu stariju od 12 godina. Cjepivo za djecu je preporučeno, nije obavezno, bilo bi dobro da se cijepe djeca, pogotovo ona koja žive u kućanstvu sa starijim osobama”, kaže Dijana Mayer, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.



Gost RTL-a bio je glavni epidemiolog  Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević.

koji je rekao da oni sutra očekuju 6000 doza cjepiva za dječju dob od 5 do 11 godina.

Na pitanje, računaju li na interes za cijepljenjem djece, rekao je:

“Računamo i to zato što je postojao solidan interes kad je trebalo cijepiti djecu dobi od 12 do 18 godina, a i roditelji u se raspitivali kada će moći djecu cijepiti. Mi smo prvenstveno zainteresirani da budu obuhvaćena djeca s kroničnim ili malignim bolestima koja se trebaju posebno zaštititi zbog bolesti”.

Dodao je da bi se cijepljenjem trebala zaštititi djeca koja borave u obiteljima čijim je članovima obitelji potrebna zaštita, potom djeca u kolektivnom smještaju i sva druga djeca koja bi cijepljenjem poboljšati kvalitetu vlastitog života i života roditelja jer bi se smanjili njihovi izostanci iz škola i vrtića.

Na pitanje, očekuje li otpore u cijepljenju djece, rekao je da ne, javlja RTL.

“I to zato što je cijepljenje dobrovoljno i nema pritiska. Računamo da će struka poduprijeti cijepljenje kao preventivnu mjeru na koju se bazira naše protuepdijemsko djelovanje do sada. Nekakav otpor bio bi vezan uz bilo kakve oblike prisile, koji za sada nisu predviđeni”.

Osobno bi cijepio i svoje dijete te je iznio razloge:

“Imam iskustvo srednje teškog oblika bolesti kod vlastitog djeteta koje bi bilo dobro prevenirati. Na sreću, sve je prošlo bez posljedica. U Hrvatskoj je zabilježeno 1100 hospitalizacije djece što zbog akutne bolesti, što zbog inflamatornog COVID sindroma zbog čega je oko 45 djece imalo dosta tešku komplikaciju bolesti”.

Iznio je i podatak da je u Primorsko-goranskoj županiji oko 1200 djece u samoizolaciji ili izolaciji, od kojih je 250 zaraženih COVID-om.

“Oko 65 razreda je u samoizolaciji, nadamo se da smo u repu vala i u njemu imamo dosta velik problem obolijevanja djece, a onda i suočavanjem s posljedicom izostanka redovnog školovanja djece i njihovih roditelja”, zaključio je Rončević.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI