HRVOJ ŠIPEK POD TEŠKOM PALJBOM: ‘Premijer ne vrši pritisak na mene i moj rad’! Žestok okršaj Grmoje i Zekanovića

Foto: Darko Tomas/Cropix

Saborsko Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije saslušava glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek  koja  odgovara na pitanja o eventualnom političkom utjecaju na rad Državnog odvjetništva (DORH).

Na samom početku govorio je Nikola Grmoja, koji je istaknuo kako je cilj sjednice da se konačno stane na kraj kontaktima DORH-a i politike.

“Politika izvan svake sumnje utječe na sve aspekte rada DORH-a. Glavnu državnu odvjetnicu bira direktno politika, a stupanjem na dužnost državna odvjetnica ima faraonske ovlasti, evo, odmahuje glavom”, naveo je Grmoja, pa dodao:

“Postoji vrlo stvarna mogućnost da državni odvjetnici i njihovi zamjenici budu dovedeni u red. Čak su i njihovi arhivi pod drugačijim zakonima nedgo ostali, a njihov rad ne provjerava nitko. Imamo pravo puhati i na hladno kada se radi o DORH-u, ne samo da ga imamo, nego je to i naša obveza jer državno tijelo koje je represivno, mora biti kontrolirano. Ja bih, glavna državna odvjetnice, zamolio da u svom obraćanju istinito izvijestite o vašim neposrednim kontaktima s premijerom te izvijestite o telefonskom razgovoru s premijerom. Prije nego što krenemo na sasljušanje, želim postaviti jasna pravila rasprave. Nakon što gospođa završi svoje uvodno obraćanje, svatko ima pravo uputiti jedno pitanje.”

Pritiscima predsjednika Vlade nisam izložena. On ima samo informacije koje po zakonu može ili mora imati … Izložena sam pritiscima pojedinih poličara, pripadnika raznih lobija … Ali DORH koji vodim nije tu da ispunjava želje pojedinaca … Što se premijera tiče, nikad me nije pitao za ministra graditeljstva Paladinu. Istina je da smo vodili jedan razgovor nakon izjave predsjednika Republike da bi nekoga trebalo utamničiti (ministra obrane Marija Banožića, nap. a.). Tražio je da DORH javno reagira na te izjave predsjednika RH, ali kao što znate mi nismo reagirali. Premijer nema niti jednu informaciju koju ne smije imati – rekla je Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.



Predsjednik Vlade, dodala je, nije joj nikakav mentor.

“Ja sam zadovoljna radom DORH-a, ali izjave političara utječu negativno na percepciju našeg rada”, istaknula je.

Iako nije član Antikorupcijskog vijeća, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović na današnjem javnom saslušanju glavne državne odvjetnice može sudjelovati kao i bilo koji drugi zastupnik. Zekanović je saslušanje Zlate Hrvoj-Šipek iskoristio za obračun s čelnikom Antikorupcijskog vijeća Nikolom Grmojom kojeg je nazvao glasnogovornikom predsjednika RH Zorana Milanovića.

“Izbacite me sa sjednice! – poručio je Zekanović nakon što mu je Grmoja dao opomenu jer je, kaže, prekršio dogovorena pravila igre današnjeg javnog saslušanja uzimajući riječ i nakon što je već postavio svoje pitanje i dobio na njega odgovor od Glavne državne odvjetnice.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI