HSP: Vrijeme je da se ukinu lažne partizanske mirovine

Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Je li to način na koji je Milanović pogodovao jednoj populaciji s ciljem kupovanja njihovih glasova na izborima?", pitaju se iz HSP-a

“Zakon koji postoji u Republici Hrvatskoj po kojem jedan četrnaestogodišnjak prima mirovinu, a da nije niti kopao niti se vruć vode napio mora se žurno mijenjati, a odredbe uskladiti. Naime, radi se o zakonu koji je Republika Hrvatska preuzela od bivše SFRJ”, ukazuje Drago Marković iz HSP-a te o spornim “partizanskim mirovinama” poručuje u priopćenju:

‘Po članku 31. Zakona o mirovinskom osiguranju sudionika NOB-a mirovinu imaju pravo naslijediti žene, djeca, braća i sestre te unuci boraca NOB-a.’

Do sada je na partizanske mirovine i mirovine pripadnika JNA u Hrvatskoj potrošeno 40 milijardi kuna, uz napomenu da su te i takve mirovine u prosjeku značajno više od prosječne radničke mirovine u Hrvatskoj?

Također nas žalosti i spoznaja da 3/4 proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja odlazi na mirovine partizana ili po drugim osnovama koje su vezane za ovu populaciju.

Nadalje duboko smo kosternirani činjenicom da je u vrijeme Milanovićeve Vlade Uredbom promijenjen Zakona po kojem je udovica oficira JNA imala koeficijent 0,9, a supruga poginulog hrvatskog branitelja 0,4, što je značilo više nego sto dvadeset posto veća prava i mirovine.



>>> Nitko nije želio javno govoriti o partizanskim mirovinama, Kanački izjavila: ‘Primaju ih i unuci’

Je li to način na koji je Milanović pogodovao jednoj populaciji s ciljem kupovanja njihovih glasova na izborima?

Prema službenim informacijama iz rujna 2016.godine u mirovinskom sustavu je bilo 16 320 korisnika pertizanskih i više od sedam tisuća korisnika mirovina pripadnika bivše JNA. Sredstva za te mirovine se nisu uplaćivala u mirovinski fond RH, već u saveznu blagajnu bivše SFRJ.

Iako je ova nepravda dijelom ipravljena, ostala su mnoga pitanja. Pogotovo pitanja naslijeđivanja partizanskih mirovina gdje pravo naslijeđivanje takvih mirovina imaju ne samo članovi njihove obitelji, već i braća i sestre, te unuci Hrvatska stranka prava traži od Vlade Republike Hrvatske, poglavito od resornih ministara zaduženih za ovu problematiku žurnu promjenu ovih nelogičnih i nakaradnih zakona kako bi se prestalo s praksom „udaje snaha za svekra“ i sličnih kombinacija, jer bi nam se moglo dogoditi da i 100 godina nakon drugog svjetskog rata imamo popriličan broj mirovina po ovom osnovu.

Hrvatska stranka prava postavlja pitanje „ je li bi se o ovoj temi šutjelo da su kojim slučajem braniteljske mirovine nekim zakonom postale nasljedne“? Odgovor znamo!

HRVATSKA STRANKA PRAVA
Povjerenstvo za branitelje”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI