HSU O VELIKIM PROSVJEDIMA ZBOG MJERA: Potpuno krivi razlozi i promašena tema

Hrvatska  stranka umirovljenika ocijenila je da je jučerašnji prosvjed protivnika covid-potvrda i njihovo pozivanje na navodno uskraćivanje prava i sloboda, potpuno promašena i upitna tema jer je činjenica da je mnogima zbog opterećenosti bolnica, zapravo sputano pravo na zdravlje.

Nakon što je jučer u Zagrebu organiziran veliki prosvjed protivnika covid-mjera i potvrda, na koji je došlo više tisuća građana iz različitih dijelova Hrvatske, iz Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) su danas priopćili kako jednom moraju javno reagirati, sa željom da dodatno ne unose podjele u društvu već da pridonesu dijalogu i međusobnom razumijevanju.

“Pri tome u prvom redu ističemo kako je upitan jedan od glavnih razloga prosvjeda – ugrožavanje ljudskih prava i sloboda. Time želimo naglasiti kako propuštamo činjenicu da je mnogima sputano pravo na zdravlje, kao jedno od temeljnih ljudskih prava, zbog ogromnog broja naših sugrađana zaraženih virusom koji se trenutačno liječe u bolnicama”, ističu iz HSU-a.

Dodaju kako je potpuno jasno da život u organiziranoj zajednici poput države, uz konzumiranje brojnih prava podrazumijeva i određene obveze. Napominju da su mogućnosti prosvjeda “blagodati života u demokraciji”, no, dodaju, “pri tome treba naglasiti kako vrlo često javna okupljanja imaju, nažalost, političke ciljeve”.

S tim u vezi ističu da je pozivanje protivnika covid-mjera na uskraćivanje prava i sloboda u ovom slučaju za Hrvatsku stranku umirovljenika potpuno promašena tema.



Kažu da je puno realnije da se pojedinci jednostavno boje cijepiti. “Osobito ako to promatramo kao normalnu ljudsku reakciju, a poznato je kako su u strahu velike oči, potrebno je to samo javno priznati”, kažu iz HSU-a.

“Kako će se u tom slučaju naši sugrađani nositi s kukavičlukom ili egoizmom jer čekaju kako će drugi reagirati na cjepivo, to je njihov problem”, dodaju. Znanstvenika koji se trenutačno zalaže za cijepljenje samo osoba u poznijoj životnoj dobi, pak, mole da ne prikazuje toliku empatiju prema umirovljenicima i starijim osobama.

“Naime, s velikom tugom pratimo što se događa među mlađom populacijom, a osobito našom djecom i unucima”, kažu iz HSU-a, dodajući kako je njihova želja i motiv da se cijepi što više i mlađih osoba da bi u što većoj mjeri izbjegli pogibeljne posljedice covid-19 infekcije. Iz HSU-a poručuju da su oni, za razliku od nekih prevrtljivaca, stalno na istoj crti, te preporučuju da se koriste rješenja znanstvene zajednice u najvećoj mogućoj mjeri.

“Dakako da ponekad i treba reagirati na drugačiji način, što smo mi i učinili ne prosvjedima, već javnim apelom na tiskovnoj konferenciji kada smo tražili da se starije osobe ne cijepe AstraZenecinim cjepivom. Bez nasilja i u smirenoj atmosferi iznijeli smo uspješno svoje argumente te preporučujemo i drugima da slijede ovakav put i način demokratskog izražavanja”, poručili su iz HSU-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI