HZJZ IZDAO PREPORUKE ZA CIJEPLJENJE DJECE: Ovo je pet skupina za koje bi bilo dobro da se cijepe

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da su za dobrovoljno cijepljenje djece protiv koronavirusa u dobi od 12 ili više godina registrirana dva cjepiva.

Riječ je o Pfizerovom i Moderninom cjepivu.

Napominju kako djeca imaju znatno manji rizik od težih oblika bolesti i smrti od covida nego što je to slučaj kod odraslih. Dodaju da je tijekom školske godine povećan rizik za širenje zaraze zbog nužnog okupljanja i grupiranja djece i odraslih.


Navode i pet skupina djece za koje se preporučuje cijepljenje protiv koronavirusa. Riječ je o djeci s kroničnim bolestima i djeci koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti.

Preporučuje se da se cijepe i učenici završnih razreda srednjih škola, te oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu. To su prvenstveno ugostiteljski, turistički i uslužni smjerovi obrazovanja. Preporuka je da se cijepe i djeca u učeničkim domovima i drugim oblicima kolektivnog smještaja.Roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu se javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine.

Više o tome možete pronaći ovdje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI