HZJZ PREDSTAVIO I OBJAVIO NOVE PREPORUKE: Promjene se uvode i za docjepljivanje, a jedna stavka je posebno istaknuta

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na svojim stranicama nove upute i preporuke o cijepljenju protiv covida-19 u Hrvatskoj.

Novost u preporukama je da cjepivo Pfizer sada mogu primiti i djeca u dobi od pet do 11 godina.

S obzirom na to da ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva; s obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama; s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti covid-19, stoji u novim uputama HZJZ-a.

Nije pogrešno docijepiti se prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza, stoji u preporukama.

Za one koji su preboljeli covid, navodi HZJZ također nije pogrešno primiti cjepivo ni s razmakom manjim od šest mjeseci.



Pravila za izdavanje digitalnih covid-potvrda nisu, nažalost, usklađena sa stručnim preporukama, tako da ako osoba želi dobiti digitalnu covid-potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja, treba primiti tu jednu dozu unutar 180 dana od pozitivnog PCR testa, objavio je HZJZ u novim preporukama.

EMA i ECDC također podržavaju kombiniranje različitih vrsta cjepiva protiv covida-19. Pristup kombiniranja cjepiva može se primijeniti kod inicijalnog cijepljenja, kao i kod docjepljivanja booster dozom.

U sve većem broju kliničkih ispitivanja, koja su potkrijepljena dokazima iz kliničke prakse, razmotrena je mogućnost primjene dvaju različitih cjepiva protiv covida-19, i to kao prve i druge doze u sklopu primarnog cijepljenja, kao i kod booster doze tri do šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja (heterologno docjepljivanje).

Dok su u tijeku ispitivanja kojima će se prikupiti više podataka o dugoročnoj sigurnosti, trajanju imuniteta i djelotvornosti, heterologni način cijepljenja može nadležnim nacionalnim tijelima omogućiti veću fleksibilnost u opcijama cijepljenja u slučaju da određeno cjepivo nije dostupno. Podaci pokazuju da su stope hospitalizacija i fatalnih ishoda i dalje najniže u državama članicama s najvišim stopama procijepljenosti.

Više čitajte OVDJE

Facebook Comments

Loading...
DIJELI