I ČESI PROSVJEDUJU: Okupili se na središnjem trgu u Pragu, smeta ih rastući populizam i ekstremizam

Pixabay/Ilustracija

Na glavnom trgu u Pragu okupili su se u nedjelju deseci tisuća Čeha koji su prosvjedovali protiv rastućeg populizma i ekstremizma. Prije dva dana je na istom mjestu koalicija krajnje desnih političkih pokreta, marginalnih skupina i Komunističke partije također održala prosvjed.

Mašući zastavama Češke, SAD-a, NATO-a i Ukrajine, mnogi okupljeni izrazili su podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, za razliku od prosvjeda u petak kada su organizatori koji se protive Europskoj uniji i NATO-u pozvali na izravne pregovore s Moskvom o opskrbi plinom.

Organizatori prosvjeda poručili su okupljenima da je – unatoč strahovima zbog visokih cijena energije i rata u Ukrajini – u pitanju budućnost demokracije.

Demonstracije su također uključivale video pojavljivanje ukrajinske prve dame Olene Zelenske, koja je pozvala ljude da ostanu usredotočeni na ono što se događa u njezinoj zemlji.

“Nećemo dopustiti da Rusija odvuče nas ili cijeli svijet u tamu”, rekla je na ukrajinskom.



Dodala je kako “tama nikada neće pobijediti, sve dok ljudi ne zatvaraju oči pred ratom, naše se svjetlo nikada neće ugasiti”.

U Češkoj je vlada premijera Petra Fiale podržala sankcije EU-a protiv Rusije i zauzela oštar stav prema invaziji Moskve na Ukrajinu.

Uz to, donijeli su niz mjera, uključujući financijsku pomoć tvrtkama i ograničenja cijena električne energije za kućanstva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI