I LIJEČNICI TREBAJU IĆI NA SISTEMATSKE PREGLEDE: Tri liječničke udruge zatražile redovite preglede na teret poslodavca

Pixabay

Da i liječnici trebaju ići na sistematske preglede smatraju tri liječničke udruge koje su u četvrtak zatražile redovite preglede za liječnike koji bi se održavali na teret poslodavca. To je, kako su istaknuli, sukladno Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) budući da poslodavci u većini zdravstvenih ustanova krše to pravo, a preglede redovito organizira samo četvrtina ustanova.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) proveli su istraživanje o tome trebaju li i liječnici ići na redovne sistematske preglede. U anketi je sudjelovalo 108 od 169 ustanova u javnom zdravstvu, i to svi klinički bolnički centri, kliničke i opće bolnice te visoki postotak domova zdravlja.

Anketa je provedena pozivom svim ustanovama. Od njih 169 odazvalo joj se 108, a HUBOL, KoHOM i HLS ističu visok postotak bolnica – svi KBC-i, KB-i i opće bolnice, kao i visok postotak od 76 posto domova zdravlja.

Prema rezultatima zaključeno je kako sistematski pregled nikada nije organiziran u 55 posto zdravstvenih ustanova. Tek 40 anketiranih ustanova javnog zdravstvenog sustava je barem jednom organiziralo sistematski pregled za liječnike, pri čemu ih 25 posto redovito prema TKU-u. Iako je pravo na redoviti sistematski pregled zajamčeno, a iznos za preglede nedavno povećan s 500 na 1.200 kuna, udruge tvrde da se radi “o mrtvom slovu na papiru”.

 Facebook Comments

Loading...
DIJELI