I ONI SU POVUKLI TAJ POTEZ: Švedska pauzira cijepljenje Johnson&Johnsonom, čeka nalaze EMA-e

screenshot

Švedska zdravstvena agencija objavila je u srijedu da će odgoditi početak cijepljenja Johnson & Johnsonovim cjepivom protiv covida-19 nakon izvješća o rijetkim krvnim ugrušcima sličnih onima prijavljenim za AstraZenecovo cjepivo.

Zdravstvena agencija u izjavi navodi da neće početi cijepljenje i da će čekati nalaze Europske agencije za lijekove (EMA) o tom cjepivu najavljene za idući tjedan. Cjepivo još nije primijenjeno u Švedskoj, iako je prva serija od 31.000 doza stigla u zemlju.

Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su pauziranje uporabe cjepiva Johnson & Johnson (J&J) protiv covida-19 nakon što je šest primatelja razvilo rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške.


Nakon toga, J&J je rekao da odgađa uvođenje cjepiva u Europi.

“Sada tražimo analizu EMA-e, kao i informacije iz Sjedinjenih Država, prije nego što razmotrimo preporuke u Švedskoj”, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnell. “Do tada je preporuka ne koristiti doze cjepiva.”Zdravstvena agencija rekla je da ne može dati prognozu kada će biti donesena konačna odluka.

Cijepljenje J&J-om na led je stavila i Danska, dok je Francuska objavila da će tim cjepivom cijepiti starije od 55 godina.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI