I predsjednica i premijer zadovoljni nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministrica za demografiju Nada Murganić u ponedjeljak su izrazili zadovoljstvo održavanjem sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju na kojoj su, među inim, razmotrene mjere vezane uz rad nedjeljom, smanjenje troškova za obitelji s više djece, zaštitu trudnica, uvođenje obiteljske kartice i drugo, a premijer je za jesen najavio i nove natječaje za subvencioniranje stambenih kredita mladim obiteljima.

Na sjednici je dan pregled demografskih kretanja u Hrvatskoj te prikaz do sada poduzetih demografskih mjera Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kao i po pojedinim resorima, a predstavljeni su i prijedlozi mjera populacijske politike predsjednice Republike te razmotrene dodatne mjere Vlade za demografsku revitalizaciju zemlje.

Predsjednica Republike javnosti je svoje mjere predstavila prije 20-ak dana, a premijer Plenković je nakon njihovog predstavljanja danas u Vladi ocijenio da su one “dodatni doprinos unapređenju populacijske politike, rješavanju negativnih trendova u prirodnom priraštaju te jednoj promjeni klime u društvu kada je riječ o demografskoj politici”.

Istaknuo je da je na sjednici podržan niz aktivnosti koje je predsjednica predložila. “Te mjere se u najvećoj mjeri komplementarne s onim što radi Vlada, a nastavit ćemo našu suradnju kao i do sada”, rekao je.

 Plenković: Na jesen novi natječaji za subvencioniranje stambenih kredita



U pogledu do sada poduzetih aktivnosti Vlade odnosno resornih ministarstava vezanih uz poboljšanje demografske slike Hrvatske, u izjavi je istaknuo prve rezultate porezne reforme koje stupila na snagu 1. siječnja 2017. godine te proširenje kruga korisnika dječjeg doplatka za još 150 tisuća djece.

“Danas smo razmotrili i mjere koje mogu ići za time da se analiziraju opcije za rad nedjeljom. To je ono što je također jedna od aktivnosti koja je na dnevnom redu Vlade, kao i to kako dodatno u resoru Ministarstva zdravstva brojnim mjerama olakšati troškove mladih obitelji, zaštititi trudnice”, dodao je.

Najavio je da će Vlada već na jesen krenuti s novim valom natječaj za subvencioniranje stambenih kredita mladim obiteljima ističući da se ta mjera do sada pokazala izvrsnom te da su svi koji su aplicirali dobili mogućnost tih subvencija.

“Po uzoru na neke druge zemlje razmatramo i mogućnost uvođenja takozvane obiteljske kartice koja bi obiteljima omogućila različite beneficije i naravno manje troškove za korištenje mnogih usluga, bilo da je riječ o javnim ili privatnima”, najavio je.

Na sjednici je odlučeno i da će predsjedničin savjetnik za demografiju Anđelko Akrap biti uključen u rad Vijeća.

Grabar-Kitarović: Sjednica je važan korak u budućoj suradnji oko egzistencijalnog pitanja

Predsjednica Republike ustvrdila je kako je za nju današnja sjednica važan korak u budućoj suradnji oko egzistencijalnog pitanja za Republiku Hrvatsku, “a to je preokretanje trenutnih negativnih demografskih trendova”.

Smatra da se jako puno može napraviti u sinergiji, u koordinaciji ne samo između tijela državne vlasti te s privatnim i javnim sektorom, akademskom zajednicom, kako bi se u Hrvatskoj stvorili uvjeti “u kojima naši građani žele živjeti, uvjete pod kojima bi se oni koji su iselili željeli vratiti u Hrvatsku, uvjete kakvi postoje u onim državama u koje ljudi trenutno odlaze”.

“Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da mlade obitelji u Hrvatskoj žele imati veći broj djece nego što danas imaju. Dakle, nije problem u tome da li obitelji želi djecu, da li žene žele rađati, već u tome da stvorimo uvjete u kojima bi se to moglo ostvariti”, istaknula je.

Posebno je zadovoljna, kazala je mjerama Vlade koje idu k tome da se podigne prag drugog dijela rodiljne naknade. “Znam da je to financijski zahtjevno, međutim, kao što sam rekla, ulaganje u ljude doista je ulaganje u budućnost”, kazala je.

“Drago mi je da smo potaknuli interes i uključenost javnosti i nadam se da ćemo nastaviti u tom smislu da ćemo zajedno surađivati, da ćemo uključiti sve dionike društva, ne samo u raspravu o demografskoj situaciji, nego i načinima rješavanja i jednoj pozitivnoj kampanji osvješćivanja u društvu o mogućnostima koje Hrvatska pruža i pružat će za ostanak mladih te njihovo vraćanje nakon stečenog iskustva u drugim državama”, zaključila je.

Ministrica Muganić u pogledu predsjedničinih mjera kaže da je riječ o “živom dokumentu” u kojem su Banski dvori u gotovo svim točkama prepoznali aktivnosti koje je Vlada već “začela ili su uznapredovale”. “I svakim danom radit ćemo na dogradnji tog našeg zajedničkog programa, s ciljem oporavka cijelog našeg društva”, dodala je.

Najavila da će za sljedeću sjednicu biti napravljeno nekoliko modela vezanih uz povećanje naknade za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta drugih šest mjeseci, a krajnji je cilj njihovo potpuno delimitiranje.

Također, najavljuje razradu kriterija za uvođenje produženog školskog boravka i toplog obroka za 1. do 4. razred osnovne škole, kao i dodatne programe u školama za vrijeme trajanja školskih praznika.

U pogledu resora zdravstva izdvojila je skoro provođenje proširenja programa potpore za liječenje steriliteta te oslobađanja od plaćanja dopunskog osiguranja za obitelji s troje i više djece.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI