I PUSIĆ KOMENTIRA SUKOB: ‘Plenković će neko vrijeme inzistirati, ali Banožić mora otići da bi država funkcionirala’

Igor Kralj/PIXSELL

“Malo mi je neugodno što razgovaramo o toj temi. Moj je dojam da se radi o jednoj velikoj oluji političke irelevantnosti, političke nevažnosti”, rekla je Vesna Pusić.

“Moje je mišljenje da tu izvršna vlast ima prvu odgovornost, izvršna vlast je ta koja je ”gazdarica”, ta koja vodi politiku. Ministar je tu osoba postavljena od parlamentarne većine, od vlastite stranke i moje je mišljenje da bi se trebao suzdržati od bilo kakvog komentiranja vrhovnog zapovjednika i uopće ulaženja u bilo kakvu polemiku.

Ono što mogu reći u ministrovu obranu, predsjednik zna i u ovom slučaju koristi žestoke i neuobičajene riječi. Tu čovjek može razumjeti da se netko osjeća isprovociran. Jedan ministar nije na razini da se svađa s predsjednikom, a naročito ministar obrane s obzirom na to da je predsjednik vrhovni zapovjednik oružanih snaga”, rekla je Pusić.


“Sasvim je jasno da je ministar tu kolateralna žrtva sukoba koji trajno traje između premijera i predsjednika, što po mom mišljenju nije potrebno”, rekla je i dodala je da to nije ”tvrda kohabitacija već blesava”.

“Raspravu o ozbiljnim političkim temama u hrvatskoj javnosti nismo vidjeli”, poručila je.Smatra kako je Banožić ”uguran ili poslan” u sukob. Dodaje i kako je nevjerojatno da se govori o opozivu predsjednika.

“Vi se možete ljutiti, ali ne možete vi uopće razgovarati o jednoj takvoj temi. Svaki ministar, da je malo pametniji, znao bi da se ministra lako smjeni, a predsjednik je izabran na direktnim izborima, prema tome nema nikakve šanse za to”, rekla je Pusić za Večernji list.

“Mislim da će ministar morati otići jer država i vlada moraju funkcionirati. Naravno da će premijer, jer to je očito njegova igra, sada neko vrijeme inzistirati na Banožiću”, rekla je Pusić.

Poručila je i kako Milanović i Plenković trebaju sjesti ”u četiri oka” i ”probati dogovoriti neke okvire unutar kojih će funkcionirati”.

“Neće oni promijeniti svoje ličnosti, svoje osobne karakteristike, reflekse… to sve vidimo i znamo kakav je tko”, smatra Pusić.

Komentirala je i pitanje imenovanja veleposlanika.

“Velika većina veleposlanika uvijek je de facto iz Ministarstva vanjskih poslova, ovdje se radi o 40-ak mjesta koje treba popuniti. Po mom iskustvu uvijek se tako dogodi budući da se ti veleposlanici dogovaraju između premijera i predsjednika. Uvijek i premijer i predsjednik imaju nekoliko ljudi izvan sustava koje guraju i žele ih tu smjestiti. Iz niza razloga, da ih se riješe, da ih ne gnjave u svakodnevnom poslu, da im zahvale za nešto”, rekla je.

Kao jedan od glavnih problema Pusić ističe nedostatak artikulirane i snažne opozicije.

“Mnogi od stratega i taktičara HDZ-a uložili su mnoge godine svog života da unište opoziciju i to su postigli. I to je tragično i za sam HDZ jer sada imaju najveću opoziciju iznutra”, objasnila je Pusić.

Dodala je kako je zdrava opozicija ta koja je ”političko i konceptualno različita”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI