I TO JE MOGUĆE! VLASNIK MOĆNOG TRGOVAČKOG LANCA PODRŽAVA ZABRANU RADA NEDJELJOM! Analitičar se s njim složio: ‘Dozvola rada čisto populizam’

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Trgovine nedjeljom su još uvijek pune kupaca, ali pitanje je koliko će to još dugo trajati. Iako je Zakon o zabrani rada nedjeljom već tri puta pao na Ustavnom sudu, Vlada se još jednom sprema staviti ga na glasanje. Dosta poduzetnika je protiv zabrane, ali postoje i neki koji su za. Ovo je njihovo viđenje.

“Jučer je predsjedništvo vijeća udruženja trgovine HGK imalo sastanak na kojemu nismo uspjeli postići dogovor o zabrani rada nedjeljom. Neki su za, neki protiv, i tako nije bilo ništa od dogovora”, rekao je za poortal Dnevno Ivica Katavić, predsjednik sektora trgovine pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Sam Katavić je jedan od onih poduzetnika koji ne samo što je za neradnu nedjeljom, već je još 2019. uveo i neradnu nedjelju u svojim trgovinama.

“Poštujemo prijedlog Vlade o 16 radnih nedjelja kao ustupak trgovcima koji žive od turizma, ali naša iskustva o prestanku rada nedjeljom u ovih godinu i pol dana su samo pozitivna“, rekao je Katavić.

“Ne samo što nikome nismo trebali dati otkaz, već smo i povećali plaće u ovom razdoblju. Također, dok je naša konkurencija i dalje radila nedjeljom, mi smo zabilježili rast prometa”, otkriva Katavić.



“Također smo sebi smanjili određene materijalne troškove, a i riješili smo se problema rasporeda ljudi koji rade nedjeljom, pa trebaju slobodan dan u tjednu, da ne govorimo o tome koliko su nam radnici zadovoljniji i kako s više entuzijazma dolaze na posao”.

Za zabranu rada nedjeljom je i ekonomski analitičar Ljubo Jurčić, koji smatra da potrošnja u prodavaonicama ne ovisi o radnom vremenu, već ovisi o dohotku stanovništva.

“Sve ekonomske analize pokazuju da rad nedjeljom ne povećava potrošnju i proizvodnju, a oni koji pričaju drugačije, pričaju bajke. Možete vi donijeti zakon po kojemu trgovine mogu raditi 24 sata dnevno, 365 dana u godini, potrošnja je uvijek određena dohotkom potrošača, a on se uglavnom stvara u nekim drugim djelatnostima”, uvjeren je Jurčić.

 

“Oni koji traže rad nedjeljom, to rade jer idu linijom manjeg otpora.Nije im dovoljno što je cijena rada u Hrvatskoj sramotno niska, osobito u trgovini, već žele i rad nedjeljom kako bi zaradili koju kunu više.Čudim se našoj Vladi koja usprkos svim analizama koketira s tim ljudima i nudi im 16 radnih nedjelja. To je čisti populizam, ništa drugo”.

Jurčić je također upitan treba li se zabrana rada nedjeljom odnositi i na trgovine u turističkim mjestima.

“Pa naravno. Turisti će se lako prilagoditi kad znaju da se ne radi nedjeljom. Za Hrvatsku bi ionako bilo bolje da novac koji turist potroši u trgovinama potroši u kafićima i restoranima od čega će i država i porezni obveznici imati više koristi. Uostalom pogledajte jednu Austriju, visoko razvijenu zemlju s visoko razvijenim turizmom. Nisam primjetio da su turisti prestali dolaziti u Austriju zato što ima zabranu rada nedjeljom, dok na drugu stranu rad nedjeljom nije spasio Italiju kojoj Europa sad treba dati 200 milijuna eura da bi joj spasila posrnulo gospodarstvo”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI