I TO SE DOGAĐA! U svijetu se smanjio broj oboljelih od gripe i ostalih zaraznih bolesti

Foto: Twitter

Zbog globalnih pravila fizičkog distanciranja uvedenih zbog koronavirusa, stope oboljelih od gripe rekordno su niske, pokazuju rani podaci, signalizirajući da mjere imaju neviđen utjecaj na druge zarazne bolesti.

U Kini, gdje su započele najranije mjere karantene, nova izvješća o zarazama uključujući zaušnjake, ospice i spolno prenosive bolesti govore o značajnom padu, pri čemu je broj zaraženih gripom doživio najoštriji pad.

Broj zaraza koje od početka karantene na mjesečnoj bazi prijavljuje ministarstvo zdravstva pao je za 90 posto, s prosječno oko 290 tisuća slučajeva mjesečno na 23 tisuće.

Kanadski sustav za nadzor gripe također je prijavio “izuzetno niske razine” gripe, kao i druge države koje na tjednoj bazi prijavljuju podatke, uključujući Britaniju i Australiju.

U svome posljednjem tjednom izvješću, južnokorejski portal za zarazne bolesti prijavio je smanjenje od 83 posto u odnosu na prošlu godinu.



“Imamo najnižu stopu ikad drugih viralnih zaraza za ovo doba godine”, rekao je Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta u Sydneyju i liječnik na dječjem odjelu bolnice Westmead.

“Obično imamo odjele pune djece s poteškoćama u disanju u ovo vrijeme godine, tijekom zime… no ove godine odjeli su uglavnom prazni”, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da globalno ima tri do pet milijuna teško oboljelih i do 500 tisuća umrlih od sezonske gripe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI